HomeShëndeti

Na thoni orën që zgjoheni gjatë natës, t’ju tregojmë çfarë do të thotë për gjendjen tuaj emocionale

Sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, një sondazh i marrë në vitin 2011 duke anketuar njerëzit midis moshës 13 dhe 64 vjeç zbuloi se 43 përqind e njerëzve rrallë ose kurrë nuk bëjnë një gjumë të mirë gjatë natës. Sondazhi gjithashtu zbuloi se rreth 60 përqind e njerëzve përjetojnë një problem gjumi çdo natë ose pothuajse çdo natë.

Pra, pse nuk mund të duket se na zë gjumi, ose pse zgjohemi gjatë natës dhe nuk mund të qëndrojmë në gjumë? Mjekësia tradicionale kineze thotë se përgjigja për këtë varet nga kohët specifike që një person zgjohet vazhdimisht gjatë natës.

Bazuar në këtë ide, organet e ndryshme të trupit tuaj stimulojnë emocione dhe gjendje shpirtërore specifike. Gjumi vlerësohet shumë dhe është një aspekt vendimtar i mirëqenies sonë fiziologjike në mjekësinë kineze. Një teori e përdorur nga mjekët për të shpjeguar ciklin tonë të gjumit është “shen”, e cila përshkruan mendimin, gjendjen e ndërgjegjes dhe funksionet mendore.

Trupat tanë janë krijuar për të ndjekur një ritëm natyror, dhe “shen” e ndjek nga afër me këtë. Është menduar të qëndrojmë në gjumë gjatë natës ndërsa pushojmë, dhe pastaj të bëhemi vigjilentë dhe të ngazëllyer gjatë funksioneve tona të ditës. Kur ndodh shqetësimi gjatë kohës që supozohet të jemi duke fjetur, “shenja” jonë stimulohet mbi të gjitha, duke shkaktuar kështu probleme me gjumin.

Nëse zgjoheni rregullisht në të njëjtën kohë çdo natë, mos i injoroni sinjalet e trupit tuaj. Në varësi të kohës kur jeni zgjuar nga gjumi, organet në trupin tuaj po përpiqen të komunikojnë me ju.

Ja çfarë do të thotë kur zgjoheni gjatë natës në periudha të ndryshme:

1. Problemi për të fjetur midis orës 21 dhe 10 pasdite: Je i stresuar.

Stresi duket se është praktikisht një term familjar në këtë pikë. Ne vazhdimisht po mendojmë për dhjetë gjëra në të njëjtën kohë dhe pritet t’i zbatojmë ato në mënyrë perfekte. Po! Kur e ulni kokën për të pushuar, mendimet mund t’ju ??rrëmbejnë mendjen që ju pengojnë të bëni një pushim të plotë gjatë natës. Problemet e punës, ngritja e fëmijëve në shkollë në mëngjes, gjetja e kohës për t’u kujdesur për shëndetin dhe stërvitjen tuaj, lista vazhdon dhe vazhdon… Rekomandohet ta luftoni këtë duke praktikuar meditimin e natës. Meditimi i lejon trupit tuaj të hyjë në një gjendje paqeje dhe qetësie, duke ju ndihmuar të qetësoheni nga një ditë stresuese. Mund të filloni duke dëgjuar një muzikë gjysmë ore qetësuese para gjumit. Kjo ndihmon për të ngadalësuar aktivitetin e trurit tuaj në përgatitje për një natë të gjatë pushimi. Për më tepër, merrni frymë ngadalë dhe thellë për të ngadalësuar rrahjet e zemrës.

2. Zgjimi nga ora 11 e mëngjesit deri në 1 të mëngjesit: Po përjetoni zhgënjim emocional.

Mjekësia tradicionale kineze ia atribuon këtë periudhë fshikëzës së tëmthit, e cila është pjesë e asaj që kontrollon emocionet tona. Chinese Medicine Living thotë se fshikëza e tëmthit është përgjegjëse për pasionin tonë për jetën, veprimin dhe pohimin. Kur fshikëza e tëmthit është e ekuilibruar, ne ndihemi të lumtur dhe të kënaqur. Por nëse po përjetoni mungesë pasioni, probleme me vendimmarrjen ose ndrojtje, fshikëza e tëmthit nuk është e sinkronizuar.

3. Zgjimi midis orës 1 të mëngjesit dhe 3 të mëngjesit:  Je zemëruar.

A harroi i dashuri juaj t’ju shkruante? A u gëzua ai kolegu i bezdisshëm nga puna për një promovim pune para jush? A ju ka ndaluar dikush këtë mëngjes gjatë vozitjes për në punë? Po, je zemëruar. Zemërimi është i lidhur me mëlçinë. Kur kemi ndjenja pakënaqësie që nuk shprehen, ato grumbullohen me kalimin e kohës në mëlçi. Pra, kur përpiqeni të flini gjatë natës, trupi juaj ju kujton këtë ndjesi bezdisëse natë pas nate. Për ta kapërcyer këtë, është e rëndësishme të njihni nevojën tuaj për të shprehur emocionet. Kur i lëmë ndjenjat tona jashtë, ne kemi aftësinë për të forcuar marrëdhëniet, si dhe për të liruar energjitë negative nga banimi brenda shpirtit tonë. Mbajtja e tij çon në një barrë të vazhdueshme të rëndë që do të rishfaqet gjatë natës gjatë periudhave të pushimit.

4. Zgjimi midis orës 3 të mëngjesit dhe 5 të mëngjesit: Një Fuqi e Lartë po përpiqet t’ju tregojë diçka.

Kjo është koha kur mushkëritë janë më aktive. Në mjekësinë tradicionale kineze, mushkëritë janë përgjegjëse për lëvizjen e energjisë në të gjithë trupin, si dhe sigurimin e mbrojtjes imune. Ato janë gjithashtu të njohura për të sinjalizuar gjendje depresioni dhe pikëllimi. Nëse jeni duke kaluar një periudhë të vështirë në jetën tuaj dhe nuk mund të kapërceni kontrollin që ka mbi ju, mund të bëni mirë të eksploroni mundësinë e një fuqie më të lartë që ju flet. Kur zgjoheni gjatë kësaj kohe, merrni një moment për t’u çlodhur, për të marrë frymë dhe për t’u lutur në momentin e trishtuar.

5. Zgjimi midis orës 5 të mëngjesit dhe 7 të mëngjesit: Keni blloqe emocionale.

Kur zgjoheni gjatë natës në këtë kohë, zorrët tuaja janë tepër aktive. Si anëtar i një bote të papërsosur, ndonjëherë do të lëndohesh. Përvojat e mundimshme mund të çojnë në tërheqjen e brendshme dhe mbështetjen tek vetja, në vend që të rrèzikojnë të gjitha për t’u lënduar përsëri. Nëse keni probleme të hapeni me njerëzit e tjerë ose nuk mund t’i lini gjërat të shkojnë, mund të keni një çekuilibër në zorrën e trashë. Qëllimi themelor i zorrëve është marrja e mbeturinave dhe hedhja e asaj që nuk na nevojitet në trupin tonë. Funksioni fizik i këtij organi është i lidhur ngushtë me atë të aspektit shpirtëror. Qëllimi emocional i zorrëve është “të heqim dorë nga ato gjëra që nuk na shërbejnë”. Pra, nëse zbuloni se zgjoheni gjatë natës, mjekësia kineze mund t’ju ndihmojë që më në fund të merrni një pushim të mirë të natës.


TË NGJASHME