HomeTeknologji

Nasa: Njihuni me planetin më të ngjashëm me Tokën

toi 700D

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) i NASA-s ka zbuluar planetin e tij të parë me përmasa të përafërta më Tokën, në zonën e banueshme të sistemit të tij diellor. Zona e banueshme quhet kur planeti është në distancën e duhur nga ylli i tij, që lejon praninë e ujit të lëngshëm në sipërfaqe. Shkencëtarët konfirmuan planetin e ri, të quajtur TOI 700 d, duke përdorur teleskopin hapësinor Spitzer të NASA-s dhe kanë modeluar mjediset e mundshme të planetit për të ndihmuar në planifikimin vëzhgimeve në të ardhmen.

TOI 700 d është një nga pak planetë me madhësi e Tokës të zbuluara në distancën e duhur nga një yll, deri më tani.

“TESS u krijua dhe u nis posaçërisht për të gjetur planetët me madhësinë e Tokës që rrotullohen afër yjeve të tyre.”- tha Paul Hertz, drejtori i divizionit së astrofizikës në selinë e NASA-s në Uashington. “Planetët rreth yjeve të afërt janë më të lehta për tu ndjekur me teleskopë të mëdhenj në hapësirë ??dhe në Tokë. Zbulimi i TOI 700 d është një gjetje e rëndësishme shkencore për TESS. Konfirmimi i madhësisë së planetit dhe statusit të zonës së banueshme me Spitzer është një tjetër fitore për Spitzer pasi i afrohet fundit të operacioneve shkencore këtë janar.

TESS monitoron hapësira të mëdha të qiellit, të quajtur sektorë, për 27 ditë. Ky vështrim i gjatë i lejon satelitit të ndjekë ndryshimet në shkëlqimin e yllit, të shkaktuar nga kalimet e planeteve që rrotullohen përpara yllit në sistemin e tyre diellor.

TOI 700 është një yll i vogël dhe i ftohtë vendosur pak më shumë se 100 vjet dritë larg në konstelacionin Dorado. Ai është afërsisht 40% e masës dhe madhësisë së Diellit tonë dhe rreth gjysma e temperaturës së sipërfaqes së saj. Planeti i quajtur TOI 700 b, është pothuajse me madhësi të Tokës. Me shumë siguri ka përbërje të shkëmbore dhe kompleton një orbitë çdo 10 ditë. Planeti tjetëer, TOI 700 c, është 2.6 herë më i madh se Toka ( midis madhësive të Tokës dhe Neptunit ). Orbita e tij kompletohet çdo 16 ditë dhe në shikimet e para duket si një planet me përberje gazi. TOI 700 d, planeti larg diellit të tij dhe i vetmi në zonën e banueshme. Ai është 20% më i madh se Toka, kryen orbitën rreth yllit çdo 37 ditë dhe merr nga ylli i tij 86% të energjisë që Dielli i jep Tokës.


TË NGJASHME