HomeUdhëtime

NASA zgjedh SpaceX për të dërguar amerikanët e ardhshëm në Hënë

NASA është duke u bërë gati të dërgojë astronautë për të eksploruar më shumë Hënën si pjesë e programit Artemis dhe agjencia ka zgjedhur SpaceX për të vazhduar zhvillimin e zbarkuesit të parë njerëzor komercial që do të transportojë me siguri dy astronautët e ardhshëm amerikanë në sipërfaqen e Hënës. Të paktën një nga ata astronautë do të bëjë historinë si gruaja e parë në Hënë. Një qëllim tjetër i programit Artemis përfshin uljen e personit të parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore.

Raketa e fuqishme e Sistemit të Hapësirës Hapësinore të agjencisë do të nisë katër astronautë në bordin e anijes Orion për udhëtimin e tyre shumë ditor në orbitën hënore. Dy anëtarë të ekuipazhit do të transferohen në sistemin e uljes njerëzore SpaceX (HLS) për pjesën e fundit të udhëtimit të tyre në sipërfaqen e Hënës. Pas afërsisht një javë eksplorimi të sipërfaqes, ata do të hipin në anije për udhëtimin e tyre të shkurtër përsëri në orbitë ku do të kthehen në Orion para se të kthehen në Tokë.

Vlera totale e çmimit të fiksuar, e bazuar në moment historik është 2.89 miliardë dollarë.

“Me këtë çmim, NASA dhe partnerët tanë do të përfundojnë misionin e parë demonstrues të ekuipazhit në sipërfaqen e Hënës në shekullin e 21-të ndërsa agjencia bën një hap përpara për barazinë e grave dhe eksplorimin afatgjatë të thellë të hapësirës”, tha Kathy Lueders, NASA administrator i asociuar për Drejtorinë e Misionit të Kërkimeve Njerëzore dhe Operacioneve.

“Ky hap kritik e vë njerëzimin në një rrugë drejt eksplorimit të qëndrueshëm të Hënës dhe i mban sytë drejt misioneve më larg në sistemin diellor, përfshirë Marsin.”


TË NGJASHME