HomeShowbiz

Ndaloni menjëherë nëse merrni aspirina për hollimin e gjákut! Ekspertët japin përgjigje

Me shumë mundësi ju, prindërit apo gjyshërit tuaj marrin nga një aspirinë në ditë për të parandaluar sémundjet kardiovaskulare, por studimet e fundit amerikane kanë treguar se nuk rekomandohet një gjë e tillë.

Këtë javë, një grup ekspertësh të pavarur treguan se disa njerëz të moshuar marrin aspirinën ditore si një mënyrë për të zvogëluar rrézikun e problemeve kardiovaskulare. Në vend të kësaj, ata kanë arritur në përfundimin se njerëzit mbi 40 vjeç nuk duhet të marrin aspirinë ditore për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare pa rekomandimin e mjekut, dhe ata po rekomandojnë që njerëzit mbi 60 vjeç të mos marrin aspirinë parandaluese.

Një dozë e ulët ditore e aspirinës, është parë prej kohësh si një mënyrë relativisht e sigurt për të zvogëluar rrézikun e sùlmit në zemër, godítjeve në tru dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare. Përfitimet kardiovaskulare të aspirinës, e cila ndihmon në hollimin e gjákut, mendohet se tejkalojnë rrézikun modest të rritjes së gjákderdhjes. Por me kalimin e viteve, provat janë grumbulluar dhe kanë treguar se ky ekuacion mund të mos jetë aq i thjeshtë.

Ndërsa aspirina duket se ndihmon njerëzit që tashmë kanë përjetuar sëmundje kardiovaskulare ose janë në rrézik të lartë për të, studimet e fundit nuk kanë gjetur një përfitim të qartë neto për njerëzit e shëndetshëm që e marrin atë për të parandaluar dhímbjet. Në një studim, dëmet e gjákderdhjes së aspirinës madje u dukën në hije të çdo përfitimi që mund të kishte pasur ndryshe për njerëzit mbi 70 vjeç. Duke cituar këtë hulumtim më të ri, Shoqata Amerikane e Zemrës dhe Kolegji Amerikan i Kardiologjisë lëshuan së bashku udhëzime në vitin 2019 që vetëm aspirinën e përditshme e miratuan si të dobët. Përdorimi për njerëzit midis moshës 40 dhe 70 vjeç që kishin një rrézik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare kishte një rrézik të ulët për gjákderdhje. Në thelb, ata dekurajuan përdorimin e këtij medikamenti parandalues ??pa u konsultuar me mjekun, veçanërisht për njerëzit mbi 70 vjeç.

Draft udhëzimet e reja të publikuara vijnë nga Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA (USPTF), një panel ekspertësh i caktuar nga qeveria, por i pavarur, këshillat e të cilëve udhëzojnë praktikat e kujdesit parandalues ??mbarëkombëtar. Dhe ato janë në përputhje me dekretet e fundit nga organizatat kryesore të shëndetit të zemrës.

Në vitin 2016, USPTF rekomandoi që njerëzit në të 50-at e tyre në rrezik të lartë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kánceri kolorektal, por pa rrézik të shtuar të gjákderdhjes të marrin aspirinë ditore (rréziku i lartë përcaktohet si një shans i vlerësuar prej 10% për t’u sëmurë në 10 vitet e ardhshme). Ata në të 60-at u thanë që  duhet të marrin një vendim individual në lidhje me përdorimin e aspirinës, në mënyrë ideale përmes konsultimit me një mjek. Por ata shmangën çdo rekomandim për njerëzit në moshën 40 vjeç ose mbi 70 vjeç, duke përmendur mungesën e provave të forta në çdo mënyrë.

Tani, megjithatë, ata nuk rekomandojnë përdorimin e përditshëm të aspirinës për çdo grupmoshë, të paktën jo në mënyrë uniforme. Njerëzit midis moshës 40 dhe 60 vjeç të shqetësuar për rrézikun e tyre kardiovaskular duhet të marrin vendimin e tyre për të marrë aspirinë rast pas rasti, sipas USPTF. Dhe atyre mbi 60 vjeç nuk duhet t’u thuhet që ta marrin atë si një mënyrë për të qëndruar të shëndetshëm në zemër. Njerëzit të cilët tashmë po marrin aspirinë të përditshme, veçanërisht nëse kanë sëmundje ekzistuese të zemrës, duhet të flasin me mjekët e tyre.

“Nuk ka më një deklaratë të përgjithshme se të gjithë ata që janë në rrézik të shtuar për sëmundje të zemrës, edhe pse kurrë nuk kanë pasur sùlm në zemër, duhet të marrin aspirinë,” tha Chien-Wen Tseng, një anëtar i grupit të punës. “Ne duhet të jemi më të mençur në përputhjen e parandalimit parësor me njerëzit që do të përfitojnë më shumë dhe do të kenë rrézikun më të vogël të dëmtimit.”

Duke bërë vlerësimet e tyre, USPTF tha se të dhënat nga provat e fundit dhe studimet e vazhdueshme të popullsisë kishin ndryshua. Ata përcaktuan se vetëm një përfitim i vogël neto nga aspirina parandaluese mund të ekzistonte për njerëzit e moshës 40 deri në 60 vjeç me rrézik të lartë, ndërsa asnjë përfitim nuk ekziston për njerëzit mbi 60. Ndërsa udhëzimet e reja kryesisht kanë të bëjnë me sëmundjet kardiovaskulare, ato gjithashtu tejkalojnë këshillat e mëparshme për parandalimin e káncerit gjithashtu. Sipas USPSTF, tani ka “dëshmi të pamjaftueshme” për të treguar se përdorimi i përditshëm i aspirinës zvogëlon rrézikun e zhvillimit ose vdékjes nga ka2nceri kolorektal.

Këto udhëzime të reja janë teknikisht vetëm një projekt propozim, kështu që mund të ketë disa ndryshime në gjuhën përfundimtare. USPSTF do të pranojë komentet publike mbi propozimin e tyre deri në fillim të muajit tjetër.


TË NGJASHME