HomeShowbiz

Ndryshoi çdo parametër me muzikën e saj, Lana Del Rey do të studiohet edhe në universitete

Fansat e Lana Del Rey nuk do të jenë më të detyruar të analizojnë në mënyrë obsesive muzikën e yllit të popit gjatë kohës së tyre të lirë, por tani mund ta bëjnë këtë si një detyrë e vërtetë shtëpie.

Instituti i Muzikës së Regjistruar “Clive Davis” i Universitetit të Nju Jorkut njoftoi këtë javë se do të ofrojë një kurs për këngëtaren në vjeshtë, ashtu siç bëri me Taylor Swift në fillim të këtij viti. Klasa me dy kredi, e titulluar “Tema në muzikën e regjistruar: Lana Del Rey”, do të mësohet nga gazetarja dhe autorja Kathy Iandoli dhe do të zgjasë nga 20 tetori deri më 8 dhjetor. Një përfaqësues i NYU tha për Variety se studentëve do t’u jepet mundësia të analizojnë Kontributet e Del Rey në kulturën pop të shekullit të 21-të, marrëdhënia e saj me feminizmin, muzika që ka ndikuar në punën e saj dhe artistët që ka ndikuar nga ana e saj, si dhe lidhja e saj me lëvizje të ndryshme të drejtësisë sociale, duke përfshirë Black Lives Matter, Me Too, dhe Times’s Up.

Sipas përshkrimit të kursit, “Gjatë rrjedhës së tetë albumeve të vlerësuar nga kritika, artistja e nominuar gjashtë herë në Grammy ka prezantuar një version të trishtuar, melankolik dhe barok të pop-it të ëndrrave që nga ana e saj e ndihmoi në ndryshimin dhe rishpikjen e tingullit (dhe disponimit ) të muzikës kryesore përtej viteve 2010. Nëpërmjet pamjeve të saj tërheqëse dhe vëmendjes së saj tematike ndaj shëndetit mendor dhe tregimeve të dashurisë toksike, të dëmtuar, Del Rey ofroi një platformë të re për artistët e të gjitha gjinive për të krijuar vepra “anti-pop” të substancës që mund të jetonin në një rrjedhë të zakonshme dikur të kategorizuar si çamçakëz.”

Mësuesi i klasës, i tha gjithashtu gazetës: “Në shumë mënyra, ndihem sikur Lana Del Rey është edhe një plan dhe një përrallë paralajmëruese, një yll i ndërlikuar i popit që rezonon aq shumë me fansat e saj, jo për shkak të mënyrës se si ajo bën, por më tepër se si ajo i bën të ndihen për veten e tyre. Ajo ka ndryshuar parametrat e popit barok dhe tani më konkretisht ‘sad girl pop’ përmes muzikës së saj, duke zgjeruar temën e cila herë pas here është e diskutueshme dhe sfiduese. Ka kaq shumë pjesë në këtë mozaik që ne i kemi njohur tani si Lana Del Rey, dhe ky kurs shqyrton çdo dimension të tij.”

Të studiosh Lana Del Rey do të thotë të mendosh në mënyrë më kritike mbi popullaritetin në rritje të të ashtuquajturit anti-pop. Do të thotë gjetja e mënyrave për të marrë në konsideratë rritjen e interesit për shëndetin mendor dhe çështjet e dëmtimit psikologjik, dhe për të vlerësuar ndryshimet në mënyrën se si ne mendojmë për identitetin, veçanërisht në aspektin e racës, gjinisë, kombit dhe klasës. Lana është veçanërisht e rëndësishme dhe e diskutueshme, kur bëhet fjalë për ndryshimin e ideve rreth feminizmit ndërsektorial gjatë dekadës së fundit.

Studentët pritet t’i qasen studimit të Lana Del Rey me të njëjtën lente kritike me të cilën ata i qasen studimit të Led Zeppelin ose John Coltrane ose Bob Marley ose Stevie Wonder ose Joni Mitchell në kurse të tjera të Shkrimit/Historisë/Studimeve të Medias Emergjente që ne ofrojmë. Ekziston një grup në rritje i kërkimeve akademike dhe diskurseve shkencore mbi Lana Del Rey gjithashtu që kërkon të vlerësojë kuptimin dhe ndikimin e saj kulturor, dhe studentët lexojnë dhe mendojnë disa nga punimet në klasë./ Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME