HomeShëndeti

Nëse merrni një nga këto 6 vitamina po humbisni para dhe po dëmtoni shëndetin

Shtesat e vitaminave janë bërë një modë, dhe ky është problemi. Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për vitamina të caktuara, dhe të tjerat madje mund të jenë të dëmshme. Kalciumi, Omega-3, vitamina B6 bëjnë disa shtesa dietike dhe shumë njerëz nxitojnë ta konsumojnë atë, pa menduar as nëse kanë nevojë për të. Dhe shumë më pak, pa u konsultuar me mjekun.

Ka vitamina shumë të njohura që shumë njerëz i marrin … pavarësisht nga fakti se 99% e popullsisë nuk ka nevojë për to. Të tjerat janë të dobishme për disa… por të dëmshme për 33% të popullsisë, të cilët kanë një gjen të caktuar. Ne do të shohim 6 vitamina që, nëse jeni grua, nuk keni nevojë t’i merrni, sipas mjekëve nga faqja e internetit The Healthy.

Jo vetëm që shëndeti juaj nuk do të vërejë ndonjë ndryshim, por ju do të kurseni paratë që kushtojnë, pasi këto produkte zakonisht nuk janë të lira, nëse ju duhet t’i merrni çdo ditë. Rregulli i artë është që para se të merrni një vitaminë konsultohuni me një specialist, për të parë nëse keni vërtet nevojë për të.

Kalcium: Ekziston një traditë që vjen nga kohët e gjysheve tona, sipas së cilës gratë duhet të marrin shumë kalcium për të forcuar kockat e tyre. Por nëse ndiqni një dietë të larmishme dhe konsumoni kos ose një gotë qumësht çdo ditë, ne tashmë kemi marrë dozën e nevojshme të kalciumit, midis 400 dhe 600 mg. Marrja e më shumë se 1,200 mg në ditë mund të rrisë rrèzikun e súlmeve në zemër tek gratë në postmenopauzë dhe të krijojë gurë në veshka. Pra, harroni suplementet e kalciumit, dhe konsumoni çdo ditë kos, djathë ose një gotë qumësht.

Vitamina A: Një studim i Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se më pak se 1% e grave kanë mungesë të vitaminës A. Prandaj nuk ka kuptim të blini suplemente me këtë vitaminë, shumë të zakonshme në patate, karota ose mango.

Vitamina B6: Përmirëson gjendjen shpirtërore dhe ndihmon në ruajtjen e lëkurës rinore, kjo është arsyeja pse është shumë e popullarizuar tek gratë. Por siç shpjegon Dr Bathia, “pacientët me mutacionin e gjenit MTHFR mund të tolerojnë vetëm nivele të ulëta të B6. Nëse konsumojnë shumë, mund të zhvillojnë ekzemë ose të përjetojnë ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje.” 33% e popullsisë ka këtë mutacion që toleron vetëm nivele të ulëta të vitaminës B6.

Multivitamina: Një shtesë e konsumuar gjerësisht janë koktejet me vitamina, të cilat mbajnë disa lloje të ndryshme. Dhe ky është pikërisht problemi juaj. Ato janë efektive vetëm për njerëzit që hanë gjithmonë të njëjtën gjë dhe kanë një deficit të shumëfishtë. Por nëse hani një dietë të larmishme, ndoshta nuk keni nevojë për 80% të atyre multivitaminave. Kështu që do të humbni para, ose do të konsumoni më shumë sesa keni nevojë.

Omega 3: Është një nga suplementet më të konsumuar. Këto acide yndyrore janë thelbësore për shëndetin, por ajo që pak njerëz e dinë është se ato janë edhe hollues të gjakut. Pra, nëse merrni disa ilaçe antikoagulantë në të njëjtën kohë, mund t’ju shkaktojë gják nga hundët, madje edhe të vuani nga gjákrrjedhjet në tru.

Acid folik: Parandalon sëmundjet dhe defektet e lindjes tek të sapolindurit. Por nëse nuk jeni shtatzënë ose nuk planifikoni të keni fëmijë në një afat të shkurtër, një analizë nga CDC e Shteteve të Bashkuara përcaktoi se vetëm 1% e grave kanë mungesë të acidit folik. Në fakt shumë drithëra dhe bukë, makarona dhe oriz që shiten në disa vende, ato janë të pasura me acid folik. Ka pak kuptim për ta marrë atë si shtesë, përveç rastit nëse jeni shtatzënë.


TË NGJASHME