HomeTeknologji

Nisja e teleskopit hapësinor James Webb shtyhet përsëri

Nisja e Teleskopit Hapësinor James Webb përsëri me vonesë; data e caktuar është tani në 18 dhjetor. Data që po merrej parasysh, edhe pse ende nuk ishte konfirmuar plotësisht, ishte 31 tetor. Tani, teleskopit do t’i duhet të presë deri në muajin e fundit të vitit për të kaluar qiellin. Por pse është vonuar këtë herë?

Data e re thjesht nuk është në grupin nga Agjencia Hapësinore Evropiane (ESA) për nisjen e James Webb; Ai shkonte nga mesi i tetorit deri në fillim të dhjetorit. Edhe pse është një mision i përbashkët i NASA-s, ESA-s dhe Agjencisë Kanadeze të Hapësirës (CSA), është grupi evropian që do të kryejë nisjen nga porti hapësinor Kurú, në Guajanën Franceze.

“Ne tani e dimë ditën kur mijëra njerëz kanë punuar për shumë vite dhe që miliona njerëz në të gjithë botën e presin me padurim,” tha Günther Hasinger, drejtor shkencor i ESA, në një deklaratë të agjencisë. “Teleskopi James Webb dhe automjeti i tij i lëshimit Ariane 5 janë gati, falë punës së shkëlqyer të të gjithë partnerëve të misionit. Ne mezi presim të shohim përgatitjet përfundimtare për lëshimin në hapësirën evropiane. ”

Problemi nuk është teleskopi James Webb. Por cili është problemi? Teleskopi hapësinor James Webb në vetvete nuk është problemi; është gati të largohet nga Shtetet e Bashkuara, të mbledhura tashmë, në Kurú. Problemi vjen nga nisja e Ariane 5, anija që do ta çojë në hapësirë. Më 30 korrik, raketa po fluturonte për herë të parë pas gati një viti pa aktivitet. Dhe megjithëse nuk kishte probleme me fluturimin; ata vërtet panë anomali në hundën e raketës, sipas Space.com. Tani, ata do të duhet të bëjnë një fluturim të ri në fund të këtij muaji për të kontrolluar nëse aranzhimet që ata kanë bërë janë të përshtatshme dhe se nuk ka surpriza me nisjen e teleskopit James Webb.

Nuk është hera e parë që nisja e këtij teleskopi është vonuar. Në fakt, në misionet hapësinore që lidhen me satelitët, dhe madje edhe astronautët, është normale që datat të ndryshojnë. Në fakt, tashmë kishte një vonesë vitin e kaluar për shkak të pandemisë koronavirus. Sidoqoftë, James Webb është disa vjet prapa, dhe studiuesit janë të etur për ta parë atë të fillojë të bëjë shkencë.

Pas lëshimit, teleskopi Webb do të kalojë rreth një muaj duke udhëtuar për të arritur në pikën Lagrange 2 (L2), vendi nga i cili do të vëzhgoni universin. Ky vend është 1.6 milion kilometra nga Toka; kështu që udhëtimi nuk do të jetë i lehtë. Teleskopi peshon 6,200 kilogramë dhe ka kushtuar 9,000 milionë dollarë.

Pavarësisht se sa vonesa ka në nisjen e teleskopit hapësinor James Webb, nëse nuk ka fatkeqësi për ta parandaluar atë, do të jetë tërheqëse. Si për shkencëtarët ashtu edhe për publikun e gjerë.


TË NGJASHME