HomeShëndeti

Një ekspert tregon “murin imunitar” për t’u përballur me Omicron

Halablab, një profesor në Universitetin Rafic Hariri në Liban, shtoi se Coronavirus do të përmbahet dhe ekspertët bien dakord për këtë, por kjo nuk është aq e lehtë sa disa presin. Ai tha se ajo që kërkohet është të ndërtohet një mur imuniteti që imunizon në mënyrë efektive njerëzit nga virusi, duke vënë në dukje nevojën për të rritur shkallën e vaksinimit nga 40 në 90 për qind ose më shumë, për të arritur këtë mur.

Ai shpjegoi: “Përqindja e vaksinave duhet të rritet nga 40 në 90 për qind, sepse shpejtësia e transmetimit të virusit është shumë e madhe në rastin e mutantit Omicron në krahasim me mutantin Delta, pasi ai ndryshoi formën e tij për t’i shpëtuar rezistencës të sistemit imunitar. Për t’u përballur me Omicron, ne duhet të punojmë shpejt për të forcuar sistemin imunitar duke rritur përqindjen e vaksinave në më shumë se 90 për qind, duke ditur se kur infektohet me virusin, trupi mund të ndërtojë imunitet të rëndësishëm. Fatmirësisht, Omicron është më pak i rrezikshëm për njerëzit, sepse sistemi imunitar i trupit e ka njohur atë në krahasim me mutantin Delta, dhe rreziku i tij mbetet shumë më i ulët sepse shumohet në pjesën e sipërme të sistemit të frymëmarrjes, pra në sinuset dhe trake pa arritur në mushkëri, kjo është e lehtë për t’u trajtuar. Virusi do të kalojë në fazën endemike, qoftë në Liban apo në botë, sepse vaksina nuk është 100 për qind efektive dhe në këtë rast do të mbetet mes nesh për një kohë të gjatë që nuk mund ta përcaktojmë dhe duhet të rrisim muri i sistemit imunitar duke vaksinuar shumicën dërrmuese të qytetarëve të kalojë 90 për qind”, vazhdoi Halabab. 

Dhe virusi nuk përfundon në formën përfundimtare dhe disa raste mbeten nën kontroll, dhe spitalet me kapacitetin e tyre aktual janë në gjendje t’i trajtojnë ato dhe të reduktojnë rastet e rrezíkshme që prekin njerëzit e pavaksinuar.

Ai zbuloi se Organizata Botërore e Shëndetësisë, me financim nga Banka Botërore dhe së bashku me Pfizer dhe Moderna, po ndërton fabrika në Afrikën e Jugut, Ruandë dhe Senegal për të krijuar infrastrukturën për laboratorët e specializuar në prodhimin e vaksinave jo vetëm për Coronavirusin, por edhe për trajtimin e rasteve të gripit dhe poliomielitit.

Halablab vuri në dukje, “Për një plan të suksesshëm për të luftuar virusin, vaksinat duhet të shpërndahen në mënyrë të drejtë midis vendeve dhe popujve, sepse burimi i Omicron ishte Afrika, dhe ka 41 vende në Afrikë ku shkalla e vaksinimit nuk kalonte 10%, dhe në Në 98 vende të botës shkalla e vaksinimit nuk e kalonte 40% nga popullsia e saj totale”.

Ai shtoi se “mundësia e vaksinave duhet të zhvillohet në disa gradë nën zero, sepse teknologjia e ruajtjes në temperatura shumë të ulëta prej 30 dhe 40 gradë nën zero nuk është e disponueshme në shumë vende dhe vende, dhe qendrat rajonale duhet të ndërtohen në të ndryshme. kontinentet për të prodhuar vaksina dhe për të përshpejtuar shpërndarjen e tyre.”


TË NGJASHME