HomePsikologji

Njerëzit sëmuren nga dëshirat e paplotësuara

Indianët ishin popull i cili jetonin në harmoni të plotë me natyrën dhe prandaj janë dukur të prapambetur me evropianët “e civilizuar”

Indianët gabimisht e kanë marrë këtë emër. Në të vërtetë, detarët evropianë kanë konsideruar që vendet tejatlantike të cilat i kanë zbuluar në të vërtetë janë India.

Se sa kanë qenë më përparimtarë dhe më të mirë nga pjesa tjetër e botës, dëshmojnë edhe urtësitë e tyre të cilat shprehin interaksionin e njeriut dhe natyrës.

Mendimet e tyre njëherësh kanë qenë edhe të thjeshta edhe të thella:

Personi i mirë sheh shenja të mira.
Secilit person i janë të nevojshme ditët e qeta që të dëgjohet.
Ai i cili hesht, di dyfish më shumë se oratori. “Është patjetër” – vetëm të vdesësh.
Shtëpia është atje ku ndihesh mirë.
Brenda çdo personi luftojnë e keqja dhe ujku i mirë.
Ujku i cili ushqen, gjithmonë fiton.
Çdo gjë në botë ka këngën e vet.
Fëmija është mysafir në shtëpinë e vet: ushqejeni, mësojeni dhe lirojeni.
Dituria është e fshehur në çdo gjë.
Dikur e gjithë bota ishte bibliotekë.
Kur pritet druri i fundit, kur helmohet lumi i fundit, kur kapet zogu i fundit – vetëm atëherë do të kuptoni që paraja nuk mund të hahet.
Duaje vendin tënd.
Nuk e trashëgon nga prindërit, e keni huazuar nga fëmijët tuaj.TË NGJASHME