HomeLajme

Njeriu më i pasur në botë bëhet edhe më i pasur nga COVID-19

Pandemia e virusit COVID-19, ka shkaktuar një rrëmujë dhe stuhi të jashtëzakonshme në të gjitha tregjet. Disa kanë pasur humbje të konsiderueshme; kurse të tjerë si Amazon kanë arritur pikët më të larta në historinë e tyre. Jeff Bezos 56 vjeç, i cili themeloi kompaninë e tregtisë elektronike nga bodrumi i tij në Seattle, Uashington, në 1994, i dha ish gruas së tij aksione me vlerë 36 miliardë dollarë. Ajo gjithashtu pa që vlera e pasurisë së saj neto të rritet me 2.3 miliardë dollarë dollarë, në gjithsej 44.8 miliardë dollarë dollarë, pasi Mackenzie ende zotëron rreth 4% të aksioneve të Amazon.

Ndërsa dëmi ekonomik nga shpërthimi ka qenë i rëndë pas vetëm disa javësh pas mbylljes, Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se ekonomia botërore do të vuajë vitin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh. Jeff Bezos pa që pasuria e tij të rritet me 6.4 biliardë dollarë, ndërsa vlera e Amazon kap vlerën e 1,1 TRILLION dollarë. Aksionet e Amazon u rritën në 5.6% të martën, duke arritur një rekord të ri të lartë, mbi 20% deri më tani këtë vit, në një kohë kur indeksi i krahasimit S&P 500 – është në rënie mbi 12%.

Amazon ka përfituar nga kërkesa e madhe pasi konsumatorët që kanë ngecur në shtëpi mbështeten në online shopping. Kompania tha të hënën se do të punësojë 75,000 njerëz më shumë për punë, duke filluar nga stafi i depove deri tek shoferët e dërgimit të porosive.

Por pandemia nuk ka qenë pa polemikat e saj për Amazon. Ka pasur një seri protestash në të gjithë Shtetet e Bashkuara ndërsa punëtorët kërkojnë më shumë mbrojtje ndërsa përhapet virusi. Që prej 15 marsit, qendrat e Amazon në Itali, Spanjë dhe Francë janë përballur me greva dhe protesta që kërkojnë masa paraprake më të mëdha sigurie për punëtorët.

Në Francë një gjykatë urdhëroi Amazon të ndalojë shitjen, marrjen ose dërgimin e mallrave jo thelbësore për muajin tjetër për të mbrojtur punonjësit e saj nga virusi. Në anën tjetër Amazon, tha se pret që të shpenzojë më shumë se 500 milion dollarë globalisht për të rritur pagat për punëtorët gjatë pandemisë.

Këto protesta duket se janë intensifikuar nga vdekja e Gerard Tuzara, një menaxher i Amazon. Në moshën 35-vjeçare, ai u bë i pari që vdiq nga virusi korona, ndërkohë që tre kolegë u pushuan nga puna pasi bënë “thirrje për kushte pune më të sigurta”

Me të gjitha polemikat, grafikat tregojnë se Amazon kalon 2,300 dollarë për aksion dhe është vetëm duke u rritur më lartë çdo ditë ndërsa ky bllokim vazhdon.


TË NGJASHME