HomeTeknologji

Njihuni me “burrin prej bore” të gdhendur nga gazi dhe pluhuri

NASA ka ndarë një imazh të ri nga Hubble të një mjegullnaje të shndritshme të ngjashme me një burrë dëbore që fluturon në hapësirë, 6000 vite dritë nga Toka.

Mjegullnaja e Snowman, një mjegullnajë emetuese, ndodhet në yjësinë Puppis në qiellin jugor. Mjegullnajat emetuese janë re të shpërndara gazi që janë ngarkuar aq fort nga energjia e yjeve masive aty pranë, saqë shkëlqejnë me dritën e tyre.

Rrezatimi nga këto yje masive heq elektronet nga atomet e hidrogjenit në mjegullnajë në një proces të quajtur jonizimi. Kur elektronet e ngacmuara kthehen nga një gjendje energjie më e lartë në një gjendje energjie më të ulët, ato lëshojnë energji në formën e dritës, duke bërë që gazi i mjegullnajës të shkëlqejë.

Me teleskopët e Tokës, njeriu i dëborës duket si një top gazi me dy lobe, por ky imazh i teleskopit hapësinor Hubble kap në detaje kthesat gjithëpërfshirëse të nyjeve të gazit të ndritshëm dhe pluhurit të errët në një pjesë të vogël të mjegullnajës.

Mjegullnaja e Snowman njihet gjithashtu si Sharpless 2-302. Ky imazh është marrë si pjesë e një sondazhi të “protostarëve” masive dhe të mesme, ose yjeve të sapoformuar.

Astronomët përdorën ndjeshmërinë infra të kuqe të Kamera me Fushë të Gjerë 3 të Hubble për të kërkuar hidrogjenin e jonizuar ultravjollcë nga protoyjet, avionët nga yjet dhe veçori të tjera.

Edhe pse teleskopi Hubble nuk ka qenë aktiv ditët e fundit, NASA e ka mbajtur atë në punë duke shpërndarë imazhe të mrekullueshme të marra nga teleskopi i Agjencisë Hapësinore të SHBA-së dhe Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ??nga kënde të ndryshme të universit, sipas “RT”. .

Aktualisht, Teleskopi Hapësinor Hubble, i cili është 30 vjeç, është rikthyer në funksionim pas më shumë se dy javësh nga dështimi i tij.


TË NGJASHME