HomeLifestyle

Njihuni me festat që festohen çdo 12 Shtator

Dita e gjuhës Gjermane

Është një nga fjalët më të gjata në gjermanisht dhe diçka për t’u marrë parasysh në Ditën Kombëtare të Gjuhës Gjermane, e cila ndodh çdo 12 Shtator.

“Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz” mund të duket si dredhi për folësin e gjuhës jo-gjermane. Në të vërtetë, kjo fjalë (të cilën ne as nuk do të përpiqemi ta shqiptojmë) tani është e vjetëruar. Përkthehet si “Akti i monitorimit të etiketimit të viçit”. E megjithatë, sot, ne vajtojmë për humbjen e saj.

Është një nga fjalët më të gjata në gjermanisht dhe diçka për t’u marrë parasysh në Ditën Kombëtare të Gjuhës Gjermane, e cila ndodh çdo 12 Shtator.

“Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz” mund të duket si dredhi për folësin e gjuhës jo-gjermane. Në të vërtetë, kjo fjalë (të cilën ne as nuk do të përpiqemi ta shqiptojmë) tani është e vjetëruar. Përkthehet si “Akti i monitorimit të etiketimit të viçit”. E megjithatë, sot, ne vajtojmë për humbjen e saj.

Gjermanishtja është gjuha e poetëve Bertolt Brecht, Rainer Maria Rilke dhe kinemasë klasike të epokës Weimar. Për të promovuar gjuhën dhe për të inkurajuar më shumë njerëz për ta mësuar atë, Shoqata e Gjuhës Gjermane (VDS) krijoi këtë ditë 17 vjet më parë, duke ndihmuar në ringjalljen e të folurit të gjuhës Gjermane në të gjithë globin.

Kurban Bajrami ( Spanj )

Pas pelegrinazhit vjetor Meka, të quajtur Hajjaj, myslimanët në të gjithë botën festojnë Kurban Bajramin. Kjo festë fetare, e cila gjithashtu quhet me emrin Festa e Sakrificës, bie në ditën e dhjetë të Dhu al-Hixhes dhe zgjat për një periudhë prej tre ditësh. Është një festë që përkujton gatishmërinë e Abrahamit për të flijuar djalin e tij Ismailin e Perëndisë.

Në fillim të kësaj feste fetare, muslimanët mblidhen nëpër xhami për t’i bërë lutje solemne Zotit. Këto lutje vazhdojnë më pas nga shkëmbimi i dhuratave dhe përshëndetjeve midis miqve dhe anëtarëve të familjes. Kur të përmbyllen këto hapa fillestarë, atëherë mund të zbatohet hapi i fundit i ritualit.

Gjatë festës, myslimanët pritet të sakrifikojnë kafshën e tyre më të mirë. Kjo mund të jetë një lopë, dhi ose deve, në varësi të kulturës dhe statusit shoqëror të personit që ushtron këtë ritual. Pasi të jetë bërë, mishi ndahet në tre pjesë. Një pjesë ruhet për familjen. Një pjesë tjetër u jepet miqve dhe fqinjëve dhe pjesa e tretë u jepet të varfërve dhe nevojtarëve. Ky veprim, i kryer gjatë shqiptimit të emrit të Allahut, është simbolik i gatishmërisë për të bërë sakrifica në jetën tonë ndaj Zotit, në mënyrë që dikush të mbetet në rrugën e drejtësisë.

Everything You Need to Know about Eid al-Adha - Sada El balad

TË NGJASHME