HomeUdhëtime

Njihuni me fotografin ukrainas që ka kapur gjithë bukuritë e natyrës gjatë ekspeditave të tij


Alexander Ladanivskyy, një fotograf me bazë në Ukrainë dhe një kontribues i “Deposit photos”, ka organizuar ekspedita fotografike në vende të egra për vite me radhë. Ai është gjithashtu një partner i kompanisë “Discovery” dhe flet për rreziqet e ndryshimit të klimës duke përdorur fotografitë gjatë udhëtimeve.

Rruga e Aleksandrit në fotografim ishte e pazakontë: duke pasur një sfond, ai filloi me fotografinë e dasmës, portretet dhe punimet futuristike. Më pas, Aleksandri filloi të eksploronte natyrën e Karpateve dhe zbuloi disa vende që shpejt u bënë tepër të popullarizuara në mesin e fotografëve vendas dhe ndërkombëtarë.

Ky koleksion përmban imazhe të mahnitshme të marra nga Alexander Ladanivskyy në udhëtimin e tij nëpër Evropën Qendrore dhe Veriore.

Fotografë nga e gjithë bota aplikojnë për të marrë pjesë në ekspeditat e realizuara nga Alexander Ladanivskyy. Është e pamundur të bëhesh pjesë e këtij grupi pa kaluar më parë në një intervistë personale me të.

Fotografi ukrainas tregon se i pëlqen të kthehet në të njëjtat vende. Vendet e tij të preferuara janë ato që të befasojnë pafundësisht, si për shembull, Islanda ose Norvegjia.

Në dimër, Alexander Ladanivskyy preferon të shkojë në ekspedita nëpër akullnaja. Vetëm gjatë sezonit të dimrit udhëtarët mund të ecin njëri pas tjetrit në akullnajën që mbulon 11% të territorit të Islandës.

“Heronjtë” e fotografive të Alexander Ladanivskyy janë zakonisht disa nga shokët e tij të udhëtimit. Kombinimi i një peizazhi të egër, të shkretë dhe një njeriu që pozon në plan të parë (zakonisht i veshur me rroba me ngjyra të kundërta) të bën të pyesësh se sa e madhe është bota në të cilën jetojmë në të vërtetë.

Akullnaja kryesore e Islandës, Vatnajokull, zvogëlohet me 100 metra në diametër çdo vit. Shkencëtarët presin që kjo akullnajë të zhduket nga faqja e Tokës në vetëm 10 vitet e ardhshme. Aleksandri i ka kapur këto ndryshime me kamerën e tij.

Landmannalaugar mund të quhet një mrekulli natyrore. Këto male vullkanike me ngjyrë ylberi ndodhen në Islandë dhe territori përreth tyre është shënuar si një rezervat natyror. Sidoqoftë, kjo zonë është e hapur për shëtitje.

Ekspeditat e drejtuara nga Alexander Ladanivskyy zgjasin për disa ditë. Pjesëmarrësit zgjedhin rrugën së bashku me fotografin, i cili u ofron atyre një numër të madh vendndodhjesh që ai tashmë i ka eksploruar më parë.

Modeli i parë për Alexander Ladanivskyy ishte gruaja e tij. Ai i bëri disa fotografi si një dhuratë asaj, pasi kishte huazuar një aparat fotografik dixhital nga një mikeshë. Bukuria femërore dhe eleganca e kapur me një sfond spektakolar janë ato që fotografi ka treguar.

Fotografitë nga ajri janë ndonjëherë mënyra e vetme për të kapur objekte natyrore dhe për të përcjellë bukurinë e tyre te të tjerët.

Alexander Ladanivskyy pranon që organizimi i ekspeditave në natyrë nuk ka të bëjë vetëm me eksplorimin e natyrës ose zotërimin e aftësive të fotografisë gjatë udhëtimit, por edhe me realizimin e ëndrrave të udhëtarëve të tjerë.

Ekziston një gjë e përbashkët midis akullnajave madhështore të Islandës dhe rrugës së pyllit në Irlandë. Udhëtimi përmes tyre mund të transformojë një fotograf përtej njohjes dhe t’i infektojë ata me një pasion për të eksploruar botën përreth tyre.

Për të kapur vërtetësinë e peizazheve natyrore, anëtarët e ekspeditave të realizuara nga Alexander Ladanivskyy ngrihen para agimit dhe mund të kalojnë shumë orë në rrugë. Në varësi të itinerarit, grupi mund të kalojë natën në vend të hapur ose në një konak të vogël rural.

Edhe pse liqenet e kraterëve janë të zakonshëm për malësitë e Islandës, ju ndoshta nuk do të gjeni kurrë 2 prej tyre që duken të njëjtë. Këto objekte natyrore mund të kenë ngjyra dhe forma të ndryshme, dhe papastërtitë në ujin e disa liqeneve e bëjnë të pamundur jetën këtu.

Alexander Ladanivskyy shmang qëllimisht rrugët e njohura të Islandës dhe vendeve të tjera. Ai po përpiqet të gjejë diçka që mund të habisë edhe udhëtarët me përvojë me bukuritë e saj.

Ata që shkojnë me Alexander Ladanivskyy në një udhëtim nëpër cepat e shkretë të botës shpesh pranojnë se ai udhëtim ishte ngjarja kryesore e jetës së tyre.

Të notosh në një pishinë natyrore në bregdetin e Oqeanit Atlantik është një përvojë që kërkon disa kilometra udhëtim në mal.

Shumica e shpellave të akullit të Islandës janë hulumtuar pak. Fotografi Alexander Ladanivskyy bashkëpunon me udhëzues vendas për të gjetur rrugën për në disa nga vendet më interesante natyrore të vendit.


TË NGJASHME