HomeShëndeti

Numri i rasteve globale të koronavirus do arrijë deri në 1.000.000 në disa ditë ’

Numri i personave të infektuar me koronavirus në të gjithë globin do të tejkalojë një milion në ditët e ardhshme, paralajmëroi Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH).

Duke folur në një konferencë për shtyp në Gjenevë të mërkurën, Drejtori i Përgjithshëm Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, theksoi se numri i vdekjeve ishte dyfishuar vetëm në javën e kaluar.

OBSH tha se ishte e shqetësuar nga rritja “gati eksponenciale” e numrit të çështjeve të konfirmuara në të gjithë botën, me 180 vende të prekura. Një total prej 921.924, njerëzish janë infektuar nga virusi, me më shumë se 46,000 vdekje.

Dr Ghebreyesus tha: ‘Ndërsa hyjmë në muajin e katërt që nga fillimi i pandemisë, unë jam thellësisht i shqetësuar për përshkallëzimin e shpejtë dhe përhapjen globale të infeksionit.


‘Gjatë pesë javëve të fundit, ne kemi parë një rritje gati eksponenciale në numrin e rasteve të reja me Covid-19, duke arritur pothuajse në çdo vend, territor dhe zonë.

‘Numri i vdekjeve është dyfishuar më shumë se javën e kaluar. Në ditët e ardhshme do të arrijmë në një milion raste të konfirmuara me Covid-19 dhe 50,000 vdekje.

‘Dr Ghebreyesus tha se 74 vende tani ishin bashkuar, ose ishin në procesin e bashkimit në Gjyqin e Solidaritetit të OBSH-së,’ i cili po krahason katër ilaçe dhe drogë kombinime ‘kundër virusit.

Më shumë se 200 pacientë janë caktuar rastësisht që t’i nënshtrohen testeve në përpjekje për të gjetur një vaksinë.

Dr Ghebreyesus tha se përparësia e OBSH ishte që punonjësit e vijës së përparme shëndetësore të ishin në gjendje të kishin pajisje mbrojtëse personale (PPE), përfshirë maskat mjekësore dhe respiratorët.

Komentet e tij vijnë pas një paralajmërimi të vazhdueshëm nga stafi i Shërbimit Shëndetësor Kombëtar se ata nuk kanë pajisje mbrojtëse personale të përshtatshme për të trajtuar pacientët me koronavirus. Shoqata e Mjekëve në Mbretërinë e Bashkuar pretendoi se shumë mjekëve të Shërbimit Shëndetësor Kombëtar i ishte bërë presion nga shefat e shëndetit që të mos zbulonin masën e vërtetë të mungesave në vijën e parë. Të dielën, Sekretari i Komuniteteve, Robert Jenrick tha që qeveria “nuk mund dhe nuk duhet t’u kërkojë njerëzve që të jenë në vijën e parë, pa pajisjet e duhura mbrojtëse”. “Kjo është arsyeja pse ne vazhdojmë të punojmë me qeveritë dhe prodhuesit për të rritur prodhimin dhe shpërndarjen e pajisjeve mbrojtëse personale, përfshirë maskat,” shtoi ai.

©Tatani/GotaNews


TË NGJASHME