HomeSociale

OKB: Shqipëria do tkurret nën një milion banorë, që 30 vite kanë ikur 1.7 mln njerëz

Asnjë vend në Ballkan nuk është kursyer nga kombinim i rrezíkshëm mes migrimit dhe plakjes së popullsisë.

Demografikisht, kombi i vogël i Maqedonisë e ka situatën më keq se shumë të tjerë. Kombi ballkanik ka humbur një të katërtën e popullsisë së tij që nga fillimi i viteve 1990. Regjistrimi i fundit i kryer në fund të vitit 2021 tregon një rënie të popullsisë prej 10 për qind vetëm në dy dekadat e fundit.

Gati 600,000 maqedonas u shpërngulën jashtë vendit në dekadat pas pavarësisë së vendit.

Në Shqipëri situata është edhe më e rëndë. 1.7 milionë njerëz, 37 për qind e popullsisë, janë larguar nga vendi në tre dekadat e fundit. Sipas raportit të OKB – së për perspektivat e popullsisë, popullsia e pothuajse tre milionë banorëve pritet të bjerë nën një milion banorë deri në fund të këtij shekulli.

Të dyja vendet shpresojnë se një anëtarësim i shpejtë në Bashkimin Europian do të sigurojë një të ardhme më të mirë dhe do të ndryshojë modelin e migracionit.

Bisedimet e pranimit të Maqedonisë së Veriut janë bllokuar në të kaluarën nga Greqia për shkak të ngecjes prej dekadash të lidhura me emrin. Tani, përparimi në BE i Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë është ngecur për shkak të vetos së Bullgarisë.

Një tjetër vend ballkanik i goditur rëndë nga rënia e popullsisë është Serbia.

Sipas të dhënave të Bankës Botërore, vendi prej gati shtatë milionësh pritet të ketë një milion banorë më pak deri në vitin 2050. Kjo i bëri autoritetet serbe të japin analogjinë befasuese se kombi ballkanik po humb efektivisht një qytet çdo vit.

Qindra mijëra serbë u larguan nga vendi pas lùftërave të shpërbërjes së Jugosllavisë në vitet 1990. Ekonomia e vendit u ndikua shumë pasi sanksionet u grumbulluan në krye të bombárdimeve të NATO-s të vitit 1999 për të ndaluar konfliktin në Kosovë.

Sipas një analize të OECD-së për gatishmërinë e sistemit shëndetësor serb për të lùftuar Covid-19, vlerësimet tregojnë se mbi 10,000 mjekë u larguan nga Serbia për në Europën Perëndimore në 20 vitet e fundit, dhe sistemit shëndetësor i mungojnë 3,500 mjekë dhe 8,000 infermierë.

Disa nga arsyet pse rajoni i Ballkanit ka parë migrim të shfrenuar gjatë dekadave mund të gjurmohen në shpërbërjen e Jugosllavisë, lùftërat civile dhe vështirësitë ekonomike që pasuan.

Bosnje-Hercegovina është ndoshta vendi më i godítur në rajon, me disa studime që thonë se pothuajse gjysma e qytetarëve të lindur në vendin e Ballkanit Perëndimor nuk jetojnë më atje. Një shembull tjetër është Kosova – e cila humbi 15.4 për qind të popullsisë së saj midis 2007 dhe 2018.

Kroacia e BE-së ka një problem të ngjashëm

Kroacia ka qenë anëtare e Bashkimit Evropian që nga viti 2013. Që atëherë, më shumë se çerek milioni kroatë u larguan nga vendi duke kërkuar punë me pagesë më të mirë jashtë vendit. Popullsia prej pak më shumë se katër milionë është tkurrur me pothuajse 10 për qind në një dekadë.

Qeveria e Zagrebit po përpiqet të ndryshojë ikjen e trurit dhe së fundmi u premtoi kroatëve në diasporë deri në 26,000 € nëse kthehen dhe fillojnë një biznes.

Edhe Greqia po shfaq tendenca shqetësuese. Sipas agjencisë greke të statistikave midis 2011 dhe 2020 popullsia e vendit u tkur me gjysmë milioni njerëz . Rënia e popullsisë greke gjatë dekadës së fundit është për shkak të disa faktorëve. Është e qartë se kriza financiare e vitit 2009 luajti një rol të madh, ku shumë prej tyre ose u zhvendosën jashtë vendit ose hezituan të krijonin një familje në Greqi për shkak të një të ardhmeje të pasigurt.

Plakja po ashtu luan një rol të madh në përshpejtimin e rënies së popullsisë në rajon.

Një popullsi e moshuar nënkupton mungesë të fuqisë punëtore në dispozicion, por edhe rritje të shpenzimeve qeveritare për skemat e pensioneve dhe kujdesin shëndetësor.

Kostoja e një numri në rënie të të rinjve në Ballkan është llogaritur nga Fondacioni Westminster për Demokraci dhe Instituti për Zhvillim dhe Inovacion. Të tregon studimit se rajoni i Ballkanit Perëndimor po humbet miliarda euro çdo vit për shkak të migrimit nga qytetarët e saj të rinj.

Për të vlerësuar gjurmën ekonomike, hulumtimi merr parasysh si kostot e lidhura me arsimin – 2.46 miliardë euro – si dhe humbjen e mundshme në rritjen e PBB-së për shkak të largimit të të rinjve të vendeve.

Është llogaritur se vendet e Ballkanit Perëndimor humbin, për shkak të migrimit të të rinjve, 3.08 miliardë euro çdo vit në rritjen e mundshme të PBB-së dhe uljen e konsumit.

Shtimi i kësaj shifre së bashku me vlerësimin për shpenzimet arsimore sjell një total prej rreth 5.5 miliardë euro në vit./ Burimi: Euobserver | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME