HomeLajme

Origjina e njeriut nga një derr?! Teoria e re shkencore që po “çmend” studiuesit

Këto ditë, për të marrë një doktoraturë, nëse doni të revolucionarizoni botën, edhe nëse ajo që ju propozoni është një ide dhe jo një teknologji, ajo mund të jetë ende një pasuri e vlefshme për ta pasur. Dr. Eugene McCarthy është një Ph.D. gjenetist që ka bërë një karrierë duke studiuar hibridizimin në kafshë. 

Ai tani kuron një faqe informacioni biologjik të quajtur Macroevolution.net ku ai ka grumbulluar një grup mbresëlënës provash që sugjerojnë se origjina njerëzore mund të shpjegohet më së miri nga hibridizimi midis derrave dhe shimpanzeve. Teoritë e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme dhe McCarthy nuk zhgënjen. Në vend që të mbështetet në krahasimet e sekuencave gjenetike, ai në vend të kësaj ofron krahasime të gjera anatomike, secila prej të cilave mund të jetë individualisht e súlmueshme, por befasuese kur merren së bashku. 

Pse nuk u arritën shumë më shpejt këto përfundime? McCarthy sugjeron se është për shkak të një varësie të tepërt mbi të dhënat gjenetike midis biologëve. Ai argumenton se njerëzit janë ndoshta rezultat i brezave të shumtë të kryqëzimit me shimpanzetë, të cilat në krahasimet e të dhënave të sekuencës nukleotide do të maskonin në mënyrë efektive çdo kontribut nga derri.

Në përgjithësi, hibridë ndërspecie – si mushka, liger (hibride luan-tigër) ose zedonkë ( zebra-hibridet e gomarit)-janë më pak pjellore se prindërit që i kanë prodhuar. Megjithatë, siç ka dokumentuar McCarthy në vitet e tij të kërkimit mbi hibridet, shumë kryqe prodhojnë hibride që mund të prodhojnë vetë pasardhës. 

Mushka, vëren ai, është një hibrid jashtëzakonisht steril dhe jo përfaqësues i hibrideve në tërësi. Kur vjen koha për të luajtur karriget e vjetra muzikore bërthamore dhe për të prodhuar gamete, disa lloje hibridesh bëjnë një punë shumë më të mirë. Femrat Liger, për shembull, mund të prodhojnë pasardhës në kryqëzime me luanët dhe tigrat. 

McCarthy gjithashtu thekson se fertiliteti mund të rritet përmes kryqëzimit të njëpasnjëshëm me një nga prindërit, një teknikë e zakonshme e përdorur nga mbarështuesit. Në rastin e shimpanzesë- hibridizimi i derrit, “drejtimi i kryqit” ka të ngjarë të ketë qenë një derr mashkull ose derr (Sus scrofa) me një shimpanze femër (Pan troglodytes), dhe pasardhësit do të ishin ushqyer nga një nënë shimpanze midis shimpanzeve (hijet e Tarzanit!). Provat fizike për këtë janë bindëse, siç mund ta zbuloni vetë me një udhëtim në macroevolution.net.

Kur u pyet McCarthy nëse mund të jepte një vlerësim për ngjarjen e hibridizimit, ai tha se ka disa mundësi të gjera: (1) Mund të jetë që hibridizimi midis derrave dhe majmunëve prodhoi hominidët më të hershëm miliona vjet më parë dhe çiftëzimi i mëvonshëm brenda kësaj tufe hibride përfundimisht çoi në llojet e ndryshme të hominideve dhe te njerëzit modernë; (2) kryqëzimet e ndara midis derrave dhe majmunëve mund të kenë prodhuar hominide të veçantë (dhe madje ekziston një mundësi rrëqethëse që hibridizimi mund të ndodhë ende në rajone ku Sus dhe Pan ende duket se vijnë në kontakt, si Sudani Jugor).

Kjo mundësi e fundit mund të mos tingëllojë aq e mprehtë pasi të keni lexuar detajet tërheqëse që sugjerojnë se origjina e gorillave mund të shpjegohet më së miri nga hibridizimi me derrin pyjor po aq masiv. Ky derr gjendet në të njëjtin habitat si gorilla, dhe ka shumë karakteristika dhe zakone të pazakonta fizike. Për më tepër, efektet e njohura të hibridizimit mund të shpjegojnë shumë nga çështjet e fertilitetit dhe veçori të tjera të fiziologjisë së gorillave.

Nuk është ende e qartë nëse dhe kur të dhënat gjenetike mund të mbështesin ose hedhin poshtë origjinën. Lista e specializimeve anatomike që mund të kemi fituar nga filanderimi i derrit është shumë e gjatë për t’u detajuar këtu. Mjafton të thuhet, ngjashmëritë vetëm në mikrostrukturën e fytyrës, lëkurës dhe organeve janë të vështira për t’u shpjeguar. 

Një listë e shkurtër e veçorive diferenciale, për shembull, do të përfshijë, strukturën multipiramidale të veshkave, praninë e melanociteve të lëkurës, melanoma, mungesën e një bakulumi primat (kocka e penisit), përbërjen sipërfaqësore të lipideve dhe karbohidrateve të membranave qelizore, strukturën e kordave vokale, qeskat e laringut, divertikulat e stomakut të fetusit, “valvulat e Kerkring” të zorrëve, simetria e dhomës së zemrës, vaskulacioni i lëkurës dhe kranit dhe metoda e ftohjes dhe struktura e dhëmbëve. Karakteristika të tjera që shihen herë pas here te njerëzit, si mitra dykëndore dhe thithkat e tepërta, do të ishin gjithashtu të vështira për t’u përfshirë në një pemë thjesht primat.

McCarthy ka bërë kërkime të gjera në çështjet dhe mangësitë më të gjera të teorisë aktualisht jo të plotë të evolucionit. Ndërsa shpejtësia në rritje e dukshme, madhështore, me të cilën mund të ndodhë ndryshimi morfologjik vazhdon të paraqitet për ne për ta kuptuar, teoria standarde e mutacionit të rastësishëm e ndjekur nga përzgjedhja e ngadaltë mjedisore duket se po ngec. 

Zgjedhja e femrës padyshim siguron një pjesë të madhe të “përshpejtimit” funksional që vëzhgojmë, por mekanizmat e tjerë të mutacionit, ose rrugët për karakteristikat e fituara për t’u ushqyer përsëri në gonadat (nëpërmjet transferimit retroviral?), tani duhet të jenë konsiderohet e re. Roli i hibridizimit në nxitjen e ndryshimeve morfologjike, siç e ka vërejtur McCarthy herë pas here, veçanërisht në studimet e tij për speciet e shpendëve (Oxford University Press, 2006), mund të jetë mekanizmi më i fuqishëm nga të gjithë.


TË NGJASHME