HomePolitikë

Paralajmërimi i Ramës: Maqedonia çel negociatat para Shqipërisë?

Kryeministri Edi Rama ka paralajmëruar në një intervistë të dhënë për Euronews, se nëse Maqedonia e Veriut I hap negociatat para Shqipërisë, ky vendim i BE-së mund të kishte pasoja në të gjithë rajonin.

ARTIKULLI I PLOTË i EURONEWS

Evropa nuk shikon më nga Lindja. Procesi i zgjerimit të Bashkimit Evropian drejt Ballkanit duket se ka ardhur në një ndalesë: Kryeministri shqiptar Edi Rama e thotë këtë, i hidhur për përparësinë që Maqedonia e Veriut mund të kishte mbi vendin e tij në bisedimet e pranimit. Një fakt që – tha ai – mund të destabilizojë tërë rajonin.

“Ne duhet të shënojmë – tha Kryeministri për Euroneës – se procesi i vendimmarrjes së Këshillit gjithnjë e më shumë nuk bazohet në atë që ne bëjmë, në ato vende si ne bëjnë, por në situatën ose në dinamikën e brendshme politike të Shteteve të ndryshme Anëtare.

Por përtej opinionit publik, ka ende shumë pengesa që Shqipëria do të duhet të kapërcejë në mënyrë që të hyjë në Union.

“Ka fusha – shpjegon Luigi Soreca, Ambasadori i Bashkimit Evropian në Shqipëri – në të cilën institucionet shqiptare në tërësi duhet të vazhdojnë të punojnë: lufta e përditshme kundër korrupsionit, lufta kundër krimit të organizuar dhe trafikimit të drogës që po ndryshon lëkurën”.

Për arsyet e tij, Rama duhet së pari të bindë Austrinë dhe Gjermaninë, të cilat sot janë kundërshtarët më të fortë ndaj shtimeve të reja në union.


TË NGJASHME