HomeKuriozitete

Përse në Angli dhe shtete të tjera makina drejtohet në anën e kundërt?

kahu i makines

Me siguri keni parë që njerëzit që vijnë nga Anglia e drejtojnë makinën në anën e kundërt mirëpo duhet thënë se ky shtet nuk është i vetmi që e praktikon këtë gjë.

E njëjta gjë ndodh edhe në Australi, Japoni dhe disa vende në Afrikës Jugore.

Kjo zgjedhje për të drejtuar makinën në krahun e majtë e ka një shpjegim.
Romakët e lashtë mbanin mburojat dhe kuajt me dorën e majtë, për të patur të lirë dorën e djathtë, që iu bënte të mundur përdorimin e armëve, me të cilat sulmonin dhe luftonin me armikun. Kjo praktikë u zbatua dhe në Europën e mejsetës dhe në vitet 1773 qeveria britanike “kaloi” masa që përcaktuan me ligj drejtimin në krahun e majtë të rrugës.

Duke qënë se 76 shtete i drejtojnë automjetet në anën e kundërt të rrugës mbetet për tu parë se nëse kjo metodë do të vihet në funksion në shtetet e tjera….


TË NGJASHME