HomeLifestyle

Pesë eksperimente të lehta shkencore që mund të bëni me fëmijët tuaj

Kohët e fundit, eksperimentet shkencore për fëmijë janë bërë shumë të popullarizuara. Fëmijët thjesht i adhurojnë këto eksperimente magjike, interesante dhe argëtuese! 

Por mos kini frikë, vendosja e këtyre eksperimenteve në zbatim nuk është aspak sfiduese. Ju me siguri tashmë keni të gjitha gjërat që ju duhen në shtëpi për ta bërë fëmijën tuaj të dashurohet me këto aktivitete.

Ne kemi mbledhur pesë eksperimentet më të mira që nuk kërkojnë ndonjë aftësi të veçantë ose para shtesë. 

Raketë me qese çaji

Do të duhet:

 • Një qese çaji
 • Një çakmak ose shkrepse
 • Një tabaka rezistente ndaj zjarrit
 • Një qese mbeturinash për qeset e çajit të djegur

Eksperimenti: Pasi të keni zbrazur përmbajtjen nga qesja e çajit, formojeni qesen si një cilindër dhe pastaj vendoseni në tabaka. Raketa jonë është gati! Ndizni pjesën e sipërme të qeses së çajit dhe shikoni se si ngrihet! 

Shpjegimi: Për shkak të masës së vogël të qeses së çajit, rrjedha e ajrit të ngrohtë e bën atë të fluturojë.

Flluska sapuni të ngrira

Do të duhet:

 • Sapun të lëngshëm
 • Mot i ftohtë

Eksperimenti: Kur temperatura bie nën 0° C merrni një kavanoz me sapun të lëngshëm, merrni fëmijët tuaj, dilni jashtë dhe filloni të fryni flluska. Ju do të shihni se si kristalet e vogla shfaqen në vende të ndryshme në sipërfaqen e flluskës. Atëherë ato do të rriten me shpejtësi dhe do të bashkohen me njëri-tjetrin. Nëse nuk është aq e ftohtë, dhe flluskat nuk ngrijnë, përdorni një flok dëbore. Fryni një flluskë dhe pastaj hidhni një flokë bore mbi të. Floku i dëborës menjëherë do të rrëshqasë në flluskë, e cila do ta ndihmojë atë të ngrijë.

Shpjegimi : Kur jashtë është vërtet ftohtë, ose kur një flokë bore prek flluskën, procesi i kristalizimit fillon menjëherë. Kjo është arsyeja pse flluska ngrin.

Peshkimi në akull

Do të duhet:

 • Një tas me ujë
 • Disa kube akulli
 • Pak kripë
 • Disa fije peri

Eksperimenti :  Vendosni një kub akulli në enën me ujë. Vendosni fijen përgjysmë në ujë në mënyrë që një fund të shtrihet në një kub akulli dhe skaji tjetër të varet jashtë tasit. Hidhni pak kripë në kubin e akullit dhe prisni 5-10 minuta. Pastaj merrni anën tjetër të fijes dhe tërhiqeni kubin e akullit.

Shpjegimi :  Kur kripa prek kubin e akullit, nxehet një pjesë e vogël e saj. Brenda 5-10 minutash, kripa tretet në ujë, duke shkrirë akullin dhe fillin.

Vullkani në shtëpi

Do të duhet:

 • Sodë buke
 • Bojë të kuqe
 • Ujë
 • Detergjent enesh
 • Uthull
 • Karton
 • Baltë modeluese

Eksperimenti :  Bëni një kon nga kartoni dhe bëni një hapje në majë të saj. Pastaj vendosni një enë të zbrazët brenda konit, dhe aplikoni baltë modeluese rreth konit për ta bërë atë të duket si një mal i vërtetë. Vendoseni në një pjatë ose një tabaka për të shmangur krijimin e një rrëmuje absolute kur ajo të vërshojë.
Në enë, hidhni sodë buke, bojë të kuqe dhe ujë. Pastaj shtoni një pikë detergjenti enësh. Përziejeni mirë dhe tregojini fëmijës tuaj të shtojë pak uthull në përzierje … Tani, shijoni shfaqjen!

Shpjegimi :  Kur soda e bukës dhe uthulla bien në kontakt, ndodh një reagim i fortë që prodhon ujë, kripë dhe dioksid karboni. Flluskat e gazit shtyjnë përzierjen jashtë duke krijuar “shpërthimin vullkanik”.

Mbulesa e letrës

Do të duhet:

 • 1 gotë
 • Ujë
 • Letër

Eksperimenti :  Merrni një copë letër katrore, vendoseni në buzë të një gote uji dhe butësisht lëvizeni. Do të shihni që fleta është ngjitur në gotë për shkak të magnetizimit. Flisni për t’i bërë fëmijët tuaj të humbin mendjen!

Shpjegimi :  Kur mbulojmë një gotë uji me një copë letër dhe e kthejmë nga ana tjetër, uji fillon ta shtyjë letrën nga njëra anë, dhe ajri e shtyn atë nga një anë tjetër (nga poshtë). Presioni i ajrit është më i lartë se presioni i ujit në gotë; prandaj, letra nuk bie.


TË NGJASHME