HomeShëndeti

Phizer me vaksinë të re?/ Nis studimi për variantin e ri të COVID-19

Vaksina Pfizer / BioNTech po studiojnë mutacionet kyçe të COVID-19 që janë shfaqur, duke nisur kështu disa studimet laboratorike.

Sidoqoftë, ky është vetëm një nga shumë mutacione që gjenden në format e reja të virusit. Pra, ndërsa studimi është mirëpritur, nuk po shihet ende një provë përfundimtare shkencore për mënyrën se si do të performojë vaksina.

Variantet e reja janë zbuluar në MB dhe Afrikën e Jugut. Të dy format e virusit po përhapen më shpejt dhe kjo ka ngritur pikëpyetje se çfarë niveli të vaksinave mbrojtëse mund të ofrojnë kundër tyre.

Pikëpamja e mbajtur gjerësisht është se vaksinat do të funksionojnë akoma, por studiuesit po kërkojnë prova.

Studimi nga Dega Mjekësore e Universitetit të Teksasit përqendrohet në një mutacion të quajtur N501Y, i cili siç u shfaq në të dy variantet e reja.

Kjo mendohet të jetë e rëndësishme sepse është në pjesën e virusit që bën kontaktin e parë me qelizat e trupit tonë dhe ndryshimet mund ta bëjnë më të lehtë hyrjen dhe shkaktimin e një infeksioni.

Lajme të mira

Studiuesit krijuan dy forma të virusit – një me mutacion dhe një pa mutacion – dhe më pas lanë ato viruse në mostrat e gjakut të marra nga 20 pacientë që ishin vaksinuar në provat klinike.

Rezultatet treguan se sistemet imune të pacientëve të vaksinuar ishin në gjendje të nxirrnin mutacionin e ri.

Sidoqoftë, varianti i shfaqur përmban shumë mutacione, efektet e kombinuara të të cilave mund të ndihmojnë virusin të shmangë sistemin imunitar.

“Mutacioni i zgjedhur është vetëm një nga tetë në variantin e Mbretërisë së Bashkuar dhe në fakt nuk pritej të kishte ndikim të rëndësishëm vetëm,” tha Prof Ravi Gupta, nga Universiteti i Kembrixhit.

Prof Stephen Evans, nga London School of Hygiene & Tropical Medicine, tha: “Sikur të ishte gjetur rezultati i kundërt … ai do të kishte qenë i keq dhe shqetësues.

“Pra, po ky është një lajm i mirë, por ende nuk na jep besim të plotë se vaksinat Pfizer (ose të tjera) patjetër do të japin mbrojtje.”


TË NGJASHME