HomeShëndeti

Pluhuri i shtëpisë, përmban substanca toksike

Pluhuri në shtëpi është i rrezikshëm. Askush nga ne nuk mund të mendonte kurrë për atë që përmban vërtet pluhuri. Sigurisht, të gjithë e dimë se pluhuri nuk është një gjë e mirë dhe shumë prej nesh shpesh kanë ndërmend ta pastrojnë atë në mënyrë të përpiktë duke menduar se e kemi eliminuar plotësisht. Ka 45 substanca toksike në pluhurin e shtëpisë.

Që pluhuri është i rrezikshëm mund të jetë pothuajse e re për të gjithë ne. Ne e kemi ditur gjithmonë se mbajtja e pastër e shtëpisë sonë është e mirë për të gjithë familjen tonë, por mbase nuk jemi të vetëdijshëm për rrezikun që mund të shkaktojë. 45 substanca toksike të pranishme në pluhurin e shtëpisë, është alarmante, zbuloni më shumë dhe si ta luftoni problemin.

Mbajtja e pastër e shtëpisë sonë nuk është vetëm një përmbushje mendore, duke e ditur vendin ku jetojmë të pastër dhe të rregullt na jep qetësi të madhe. Mbajtja e pastër është kryesisht e dobishme për shëndetin tonë. Shumë studime janë kryer nga Këshilli Kombëtar i Mbrojtjes së Burimeve (NRDC) dhe raportoi se çfarë përmban pluhur shtëpiak.

Është një përzierje e dendur e kimikateve shumë të rrezikshme që mund të çojnë gjithashtu në probleme shumë serioze për trupin tonë. Bashkëautori i studimit të kryer, Veena Singla, thekson si vijon: “Ne besojmë se shtëpitë tona janë një strehë e sigurt por për fat të keq ato janë të ndotura me kimikate toksike nga të gjitha produktet tona”.

Fatkeqësisht, fëmijët janë ata që vuajnë më shumë nga këto substanca të këqija të përfshira në pluhur. Ata janë qartë të ekspozuar ndaj rrezikut të pluhurit sepse, kur janë shumë të vegjël, zvarriten në dysheme ose prekin shumë objekte, madje i futin në gojë.

Më të rinjtë rrezikojnë të dëmtojnë fazën e tyre të zhvillimit duke qenë në kontakt me pluhurin. “Në fakt, ata janë shumë më të ekspozuar ndaj kimikateve sesa pluhurit dhe janë më të prekshëm ndaj efekteve të tyre toksike sepse truri dhe trupat e tyre janë akoma duke u formuar ..”, shprehet studiuesi.

Ndër vendet nën studim ka shumë shkolla dhe palestra. Në këto, retardantët e flakës, parfumet dhe fenolet u zbuluan brenda pluhurit. Në të gjitha ekzistojnë 45 substanca toksike të pranishme në pluhur. Midis këtyre kemi TDCIPP retardant i flakës, përzierje të kimikateve artificiale që shtohen në shumë produkte, për t’i bërë ato më pak të ndezshme, është kancerogjene dhe gjendet në mobilje, në produktet e fëmijëve, në qilima. Mund të ndikojë në sistemin riprodhues dhe nervor.

Këshilla

Lani duart tuaja veçanërisht për fëmijët para se të uleni në tryezë

Pastroje shtëpinë çdo ditë

Rregullisht dyshemenë me vakum dhe qilima

Pastroni pluhurin nga orenditë

E gjithë kjo sigurisht që mund të kontribuojë në uljen e pluhurit. Miratimi i këtyre këshillave praktike sigurisht që do të përfitojë shëndetin tuaj dhe atë të familjes tuaj.


TË NGJASHME