HomePolitikë

Presidenti Meta flet për kohët që nuk duhet të kthehen kurrë

meta

Sot, në kremtimin e 30-vjetorit të rënies së murit të Berlinit, presidenti i vendit, Ilir Meta, duke kujuar datën historike, bën edhe një apel të fortë.

Me një postim në faqen e tij në facebook, teksa poston edhe një video me një fragment nga fjalimi i Presidentit Regan nga Berlini, që i parapriu rënies së Murit, thekson se “kjo dite na kujton sot se duhet të ruajmë dhe të mbrojmë këto vlera për të mos u kthyer kurrë më në ato kohë!”.

Mesazhi i Metës

Rikthimi 30 vjet më parë, i lirisë, shtetit të së drejtës dhe të drejtave të njeriut në gjysmën e shtypur të Europës, na kujton sot se duhet të ruajmë dhe të mbrojmë këto vlera për të mos u kthyer kurrë më në ato kohë!

***

Dita kur ra Muri i Berlinit 

M? 9 N?ntor 1989 mori fund Lufta e Ftoht? globale mes diktaturave dhe demokracive. Liria e rifituar çoi n? afrimin mes Lindjes dhe Per?ndimit.

Ai ishte simboli p?r ndarjen e bot?s n? Lindje dhe Per?ndim, p?r luft?n mes komunizmit dhe kapitalizmit: Muri i ngritur n? Berlnin m? 1961 nga Republika Demokratike e Gjermanis? (RDGJ) e qeverisur n? m?nyr? diktatoriale, shkruan DW.

Pjesa per?ndimore ishte nj? zon? 155 km e rrethuar me beton e tela me gjemba, por megjithat? njer?zit n? k?t? zon? mund t? l?viznin an? e mban? t? lir?. Berlini Per?ndimor ishte pra nj? ishull i liris? n? mes t? territorit t? RDGJ-s? komuniste.

N? t? kund?rt p?r shumic?n e gjermano-lindor?ve q? ishin kaq pran? Per?ndimit p?r dekada Berlini Per?ndimor ishte si toka e ?nd?rruar. Kjo ndryshoi rrufesh?m m? 9 N?ntor 1989, pasi n? nj? konferenc? shtypi t? transmetuar drejtp?rdrejt n? televizion n? Berlinin Lindor u shpall ligji i ri p?r udh?timet jasht? vendit. N? baz? t? k?tij ligji do t? lejoheshin edhe udh?timet n? Per?ndim – ligji hynte n? fuqi menj?her?!

Imazhet e njer?zve duke brohoritur n? kalimet e hapura kufitare n? Berlin u p?rhap?n n? mbar? bot?n. Ato sh?nuan n? m?nyr? emocionuese fundin faktik t? ndarjes gjermane. Nj? vit pas k?saj m? 3 Tetor 1990, vendi i ndar? politikisht pas fundit t? Luft?s s? Dyt? Bot?rore festoi ribashkimin. Kjo ngjarje historike bot?rore u b? e mundur vet?m sepse kat?r fuqit? fituese t? luft?s ishin dakord: aleat?t per?ndimor? demokrat? SHBA, Britania e Madhe dhe Franca nga nj?ra an? dhe Bashkimi Sovjetik (BRSS) komunist nga ana tjet?r.


TË NGJASHME