HomeLajmi i Fundit

“Presidenti tejkaloi kompetencat…”, Venecia publikon raportin! Reagon zëdhënësi i Metës

Ka mbërritur në Tiranë, raporti i Komisionit të Venecias, i cili i është dorëzuar Presidencës dhe Parlamentit.

Komisioni vëren se shtyrja e datës së zgjedhjeve duhet bërë në një situatë emergjente kombëtare, ndërsa Presidenti ka nevojë për një bazë specifike ligjore “ad hoc” për të bërë këtë shtyrje.

“Ky përfundim mbështetet nga rregulli i përgjithshëm interpretues, sipas të cilit rregullimi i shprehur i kompetencave të urgjencës në Kushtetutë dhe ligjet e kufizon përdorimin e çdo fuqie plotësuese të pashkruar të emergjencave në situata shumë të jashtëzakonshme; kryesisht për situata me pamundësi faktike ose juridike të cilat nuk parashikohen në mënyrë të qartë nga ligji i shkruar i urgjencës. Anulimi i zgjedhjeve është i mundur vetëm në situata që plotësojnë kërkesën për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme. Sidoqoftë, rregullat e zbatueshme kushtetuese për situata emergjente nuk u ndoqën në këtë rast. As nuk kishte një konsensus politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore ad-hoc”, thuhet në konkluzionet e Komisionit të Venecias.

Në konkluzionet e raportit, thuhet se anulimi i zgjedhjeve është i mundur vetëm në situata që plotësojnë kërkesën për shpalljen e një shteti në situatë emergjente.

“Sidoqoftë, rregullat e zbatueshme kushtetuese për situata emergjente nuk ishin e ndjekur në këtë rast. As nuk kishte një konsensus politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore ad hoc”, thuhet në raport.

Në pikën 98, Komisioni vëren gjithashtu se “Bojkoti elektoral nga partitë politike, edhe nëse ato përfaqësojnë një pjesë të rëndësishme të elektoratit nuk mund të parandalojë zgjedhjet e rregullta. Përndryshe, këto parti do të vendosin “leva” për të parandaluar plotësisht çdo zgjedhje”.

Komisioni i Venecias thotë gjithashtu se Presidenti tejkaloi kompetencat kushtetuese duke anuluar së pari dhe më pas duke shtyrë zgjedhjet lokale, duke nënvizuar se do të jetë Gjykata Kushtetuese ajo që do të përcaktojë nëse bëhet fjalë për “shkelje të rëndë”, me të cilën mund të fajësohet Presidenti.

Siç përcaktohet në këtë mendim, një numër faktorësh tregojnë se ky nuk ishte i një karakteri të tillë të domosdoshëm për të vërtetuar shkelje serioze. Kjo ka të bëjë veçanërisht me thirrjet e Presidentit për dialog, pritshmëria për shtyrjen e zgjedhjeve se do të kontribuonte në gjetjen e një kompromisi midis palëve, mungesa e një ligji që rregullon saktësisht kompetencat e Presidentit, mungesa e përballjes së drejtpërdrejtë të Dekreteve të Presidentit para gjykatës, statusi kushtetues i zgjedhjeve lokale në krahasim me zgjedhjet parlamentare.

Të marra së bashku, të gjithë këta elementë çojnë në përfundimin, se megjithëse Presidenti tejkaloi kompetencat e tij kushtetuese duke anuluar dhe shtyrë zgjedhjet lokale përtej mandatit zgjedhor të autoriteteve lokale pa një bazë të veçantë ligjore. Megjithatë, elementet e paraqitura më lart mund të çojnë në përfundimin se këto akte nuk mund të kenë qenë të një natyrë mjaft serioze për të garantuar fajësim të Presidentit. Më në fund, edhe sikur të vërtetohej serioziteti i shkeljeve, kjo nuk do të duhej domosdoshmërish të çojë në fajësimin e Presidentit”.

Reagon Presidenca

Duke reaguar pas publikimit të raportit nga Komisioni i Venecias, zëdhënësi i Presidentit Ilir Meta, Tedi Blushi shkruan se ka zero shkelje të Kushtetutës nga ana e kreut të shtetit, ndërsa i konsideron trakte të porositura publike në media. Blushi kërkon që të dëgjohet Bundestagu gjerman për të zgjidhur krizën.

Reagimi i Tedi Blushit:

ZERO SHKELJE TË KUSHTETUTËS!

HARROJINI TRAKTET e porositura ngado që të vijnë!

E dinë të gjithë shqiptarët dhe ndërkombëtarët me integritet se Presidenti i Republikës ka MBROJTUR Kushtetutën, rendin demokratik dhe pluralizmin politik, dhe ka SHMANGUR gjakderdhjen dhe Rajshtagun!

DËGJONI Bundestagun!

ULUNI URGJENT dhe ZGJIDHNI krizën e rëndë politike para se t’i shtoni kushte të tjera Shqipërisë!