HomePolitikë

Propozimi i Ramës për Albin Kurtin

Kryeministri Edi Rama ka folur dhe për marrëdhënien me kreun e Lëvizjes Vetëvendosje, kryeministrin e zgjedhur në Kosovë, Albin Kurti, në konferencën për shtyp pak orë pas përgjigjes negative për çeljen e negociatave për Shqipërinë.

Kryeministri Edi Rama ka folur dhe për marrëdhënien me kreun e Lëvizjes Vetëvendosje, kryeministrin e zgjedhur në Kosovë Albin Kurti në konferencën për shtyp, pak orë pas përgjigjes negative për çeljen e negociatave për Shqipërinë.

Rama tha se do takohet në ditët në vijim me Kurtin dhe se bie dakord me të se është e nevojshme një shtysë e re në marrëdhëniet mes dy qeverie. Rama tha se ka disa propozime dhe madje nxori një prej tyre, një ministër shteti për bashkëpunimin në të dy vendet.

“Me Albin Kurtin do takohemi në ditët në vijim. Ka kërkuar të më takojë. E pres me shumë kënaqësi. E kam ndjekur në prononcimet e tij. Bie dakord me të që ka nevojë për një shtysë të re në raport me marrëdhënien mes dy qeverive dhe në raport me marrëveshjet e bëra. mendoj që duhet të shkojmë përtej marrëveshjeve të bëra dhe që me qeverinë e re të mbushim boshllëqet e krijuara me qeverinë e mëparshme. Kam disa propozime të reja që do ia bëj atë. Mendoj se është momenti për të vendosur një ministër shteti për bashkëpunimin në të dy vendet dhe një pikë bashkëpunimi institucionale. Me shumë kënaqësi do dëgjoj dhe idetë e freskëta të Albinit, tani që do marrë përgjegjësinë dhe do kalojë nga poezia e opozitës në atë të prozës”, deklaroi Rama.

Ai ka zbuluar gjithashtu se takimi i radhës për Shengenin Ballkanik do të jetë më 10 nëntor në Ohër dhe se Kosova është e ftuar por varës se kur do krijohet qeveria. Ai mohoi se ka një marrëveshje mes Shqipërisë, Serbisë e Maqedonisë dhe tha se është bërë një deklaratë e përbashkët dhe është dakordësuar një nismë për lëvizjen e lirë në rajonin tonë.

“Kjo do varet nga qeveria në Kosovë, kur do krijohet qeveria. Takimi i radhës është më 10 nëntor në Ohër. Në prononcimin tij Albini ka qenë i qartë që me rëndësi është që Kosova të jetë në të gjitha këto formate dhe tryeza dhe padyshim që është jo e mirëpritur por e ftuar. Në takimin e Novi Sadit nuk është firmosur asnjë marrëveshje, por është bërë një deklaratë e përbashkët dhe është dakordësuar një nismë për 4 liritë e lëvizjes në këtë zonë të rajonit tonë”, u shpreh Rama.

Kur u pyet nga gazetarët nëse do të kërkonte një mocion të tillë nga deputetët apo qoftë edhe nga populli, kreu i qeverisë tha se mund t’ia kërkonte parlamentit francez.

“Mund t’ia kërkoj parlamentit francez, parlamentit shqiptar nuk kam pse ia kërkoj, Parlamentit francez nuk ia kërkoj dot. Maqedonia ka 14 vjet që pret t’i çelen negociatat dhe nuk merr asnjëherë po. E detyruan të ndërrojë emrin, duke i premtuar që u bë kjo, u zgjidh. Dhe ja ku jemi.

Kishte plot që thoshin do ndahet Maqedonia e Veriut. Po kishte edhe zëra brenda BE-së. Asnjëherë nuk ka qenë një opsion. E kemi rrezikuar në maj-qershor për shkak të katrahurës që u bë këtu. Nuk ka lidhje në thelb vendimmarrja me çfarë ka bërë njëri dhe çfarë ka bërë tjetri. Ata ndërruan emrin. Atëherë, çfarë duhet të bëjnë më shumë ata?!

U gjendën në një moment të historisë dhe bashkëjetesës së BE ku ndodh një përplasje e madhe mes Francës dhe Gjermanisë. mekanizmi është i tillë që mund të jenë dakord të gjithë dhe njëri mund të thotë jo. E dëgjova kryeministrin e Holandës që tha nuk ka bërë progres të mjaftueshëm. Të mjaftueshëm në raport me çfarë? Nëse e krahasojmë çfarë na është kërkuar dhe çfarë kemi bërë dhe çfarë kanë bërë vendet e tjera janë shumë më tepër sepse procesi është bërë më i vështirë dhe më kërkues”, theksoi Rama gjatë konferencës për shtyp.


TË NGJASHME