HomePolitikë

BE reagon për protestën e opozitës: Aktet e dhunës nuk do tolerohen

Delegacioni i Bashkimit Europian në Tiranë ka reaguar disa orë para protestës së 9-të kombëtare të opozitës, ku ka bërë thirrje për distancimin nga aktet e dhunës. Në një deklaratë ata kanë kërkuar nga organizatorët që të marrin masa për të siguruar që demonstrimi të jetë i sigurte dhe të mos përshkallëzohet, ndërsa u ka bërë thirrje palëve politike për t’u angazhuar urgjentisht në një dialog konstruktiv.

Deklaratë në prag të protestës, 21 qershor 2019

Ne e respektojmë dhe e mbështesim plotësisht të drejtën themelore të qytetarëve të Shqipërisë për të demonstruar. Në të njëjtën kohë, vazhdojmë të theksojmë rëndësinë e ushtrimit të kësaj të drejte në mënyrë të rregullt dhe paqësore.

Ne jemi të shqetësuar nga episodet e fundit të dhunës që kanë ndodhur në disa rajone të vendit. Asnjë akt i dhunshëm apo formë e nxitjes për dhunë nuk mund të tolerohen në asnjë rrethanë.

Është përgjegjësi e drejtpërdrejtë e liderëve të protestës për të siguruar që demonstrimet sonte të mbahen në mënyrë të sigurt si për pjesëmarrësit ashtu dhe për banorët Tiranës, si dhe për të shmangur çdo përshkallëzim gjatë protestave. Përdorimi i eksplozivëve apo i çdo sendi tjetër që mund të shkaktojë lëndime është krejtësisht i papranueshëm. Autoritetet e zbatimit të ligjit gjithashtu kanë përgjegjësinë që të vazhdojnë të veprojnë me përmbajtje, edhe nëse provokohen.

Ne vazhdojmë t’i bëjmë thirrje të gjitha palëve për të treguar vullnet të fortë politik dhe për t’u angazhuar urgjentisht në një dialog konstruktiv për të kapërcyer situatën politike aktuale, si dhe për të mbështetur dhe konsoliduar progresin e bërë nga Shqipëria në procesin e reformave.


TË NGJASHME