HomeShëndeti

Pse duhet të përdorim antidepresiv për të trajtuar COVID-19? Ja çfarë thotë studimi

Një ilaç i përdorur zakonisht, i quajtur fluvoxamine u testua kohët e fundit si një trajtim për COVID-19 në Shtetet e Bashkuara. 152 pacientë të regjistruar në provë ishin konfirmuar të kishin COVID-19 duke përdorur një test PCR dhe kishin parë simptomat që shfaqeshin brenda shtatë ditëve të fundit.

Pacientët që tashmë kishin nevojë për shtrim në spital COVID-19, ose që kishin një gjendje të keqe të mushkërive, dështim të zemrës kongjestive ose kushte të tjera imune, ishin përjashtuar. Studimi shikoi vetëm ata që në atë kohë kishin një formë relativisht të lehtë të sëmundjes.

Midis këtyre pacientëve, studimi zbuloi se marrja e fluvoxamine uli incidencën e zhvillimit të një gjendje të rëndë COVID-19 për një periudhë 15-ditore. Asnjë nga 80 pacientët e trajtuar me fluvoxamine nuk u përkeqësua, ndërsa gjashtë (8.3%) nga 72 pacientë të dhënë një placebo panë gjendjen e tyre përkeqësuar. Simptomat e tyre përfshinin gulçim, pneumoni dhe uljen e oksigjenit në gjak.

Java e dytë e infeksionit COVID-19 është kur normalisht shihet përkeqësimi klinik – gjë që sugjeron që fluvoxamine mund të jetë një mjet i dobishëm për të ndaluar përkeqësimin e butë të COVID-19.

Por ajo që është e pazakontë është që fluvoxamine është një frenues selektiv i rimarrjes së serotoninës, ose SSRI. SSRI-të janë ilaçi i linjës së parë të zgjedhur për trajtimin e depresionit , jo të infeksioneve virale. Fluvoxamine përdoret gjithashtu zakonisht për të trajtuar çrregullimin obsesiv kompulsiv . Atëherë, pse mund të funksionojë në një sëmundje të frymëmarrjes?

Një SSRI jo aq selektive

SSRI-të punojnë për të trajtuar depresionin duke bllokuar një proteinë që gjendet në qelizat e trurit të quajtur transportuesi i serotoninës. Kur transportuesi i serotoninës bllokohet, sasia e serotoninës që lundron përreth në tru rritet, gjë që është hapi i parë i rëndësishëm mekanizmi i tij antidepresiv.

Trajtimi me një SSRI për disa javë zvogëlon dukshëm simptomat e depresionit në rreth gjysmën e pacientëve. Këto barna janë shumë të sigurta, me efektet anësore më të zakonshme që janë mosfunksionimi seksual, kapsllëku, dhimbja e kokës, shqetësimi i gjumit dhe lodhja.

Pavarësisht nga emri i tyre ( frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës), disa nga këto barna nuk janë plotësisht selektive. Në fakt, fluvoxamine gjithashtu lidhet me një proteinë tjetër të qelizave të trurit të quajtur receptori ?-1 (S1R). Fluvoxamine aktivizon potencialisht këtë proteinë, e cila ka funksione të ndryshme, përfshirë ndalimin e prodhimit të citokinave – molekula të vogla sinjalizuese që ndihmojnë në drejtimin e veprimeve të qelizave imune. Citokinat janë një nga ndërmjetësit kimikë më të rëndësishëm të përgjigjes imune.

Kështu, ka të ngjarë që efekti i parë me fluvoxamine në pacientët me COVID-19 nuk ka të bëjë asgjë me serotoninën, por gjithçka ka të bëjë me frenimin e përgjigjes inflamatore përmes S1R. Ne e dimë nga studimet në minj se fluvoxamine mund të ulë një përgjigje inflamatore të shkaktuar nga sepsa dhe toksicitetin që vjen me të.

Dhe është duke u bërë gjithnjë e më e qartë se ndërlikimet serioze që shihen me COVID-19 janë kryesisht në një përgjigje inflamatore jashtë kontrollit ndaj virusit, të ashtuquajturës ” stuhi citokine “. Këtu, mekanizmi mbrojtës i trupit kalon në një gjendje të rrezikshme, ku sistemi imunitar tepër aktiv çon në një përgjigje inflamatore toksike, e cila mund të çojë në vdekje.

Droga të vjetra, marifete të reja?

Nuk është e pazakontë që barnat e përdorura në sëmundjet psikiatrike të jenë të dobishme në trajtimin e kushteve të tjera.

Antidepresori i parë i zbuluar, iproniazide, një frenues i monoamine oksidazës (MAOI), u përdor fillimisht për të trajtuar tuberkulozin . Në vitet 1950, mjekët vunë re se gjendja shpirtërore e pacientëve që merrnin ilaçin u përmirësua dhe kështu iproniazidi dhe MAOI të tjerë u testuan për depresion. Serendipiteti është mjaft i zakonshëm në zbulimin e ilaçeve – mos harroni zbulimin me fat të Fleming të antibiotikut penicilinë.

Shembuj më të fundit të barnave me përdorime të tjera përfshijnë SSRI që mund të jenë gjithashtu efektive kundër ankthit ose migrenës . Megjithatë, është më pak e zakonshme që një ilaç i tillë të jetë i dobishëm në një sëmundje sistemike si COVID-19.

Sidoqoftë, SSRI-të janë gjetur të dobishme në sëmundjet kardiovaskulare . Këto efekte kardiovaskulare mund të ndërmjetësohen nga efektet anti-ankth të SSRI, përmes zvogëlimit të presionit të gjakut, ose duke zvogëluar aktivizimin e trombociteve dhe formimin e mpiksjes.

Një tjetër ilaç i kryqëzuar që aktualisht mbledh shumë vëmendje është ketamina . Tradicionalisht përdoret si një agjent anestetik (dhe si një ilaç rekreativ), tani po gjeneron interes të konsiderueshëm si një antidepresiv me veprim të shpejtë. Si të tilla, gjetjet e studimit aktual ndoshta nuk janë aq befasuese sa duken së pari.


TË NGJASHME