HomeLifestyle

Pse injorimi i kolegëve në punë mund t’ju bëjë më produktivë?

98% e punëtorëve thonë se ndërpriten të paktën disa herë në ditë. Dhe, sipas psikologut të kujdesit shëndetësor Ulrika Leons, të gjitha ato ndërprerje të shpejta, veçanërisht ato ballë për ballë, mund të jenë vërtetë shkatërruese për procesin tuaj të punës.

Ne vendosëm të zbulojmë pse Leons beson se ju duhet të injoroni kolegët tuaj dhe si mund të bëheni më produktivë.

Pse gjithmonë ndjeheni të lodhur pas punës?

Puna në zyrë zakonisht kërkon një nivel të lartë përqendrimi në detyra të caktuara. Por kjo mund të jetë vërtet e vështirë sepse gjithmonë jeni të rrethuar nga kolegët tuaj, të cilët herë pas here vijnë dhe ju bëjnë ndonjë pyetje të shpejtë.

Sa orë gjumë duhet të flini sipas moshës?

Sipas Leons, nëse dikush ju largon vëmendjen gjatë procesit tuaj të punës, mund të duhen rreth 5-25 minuta që ju të përqendroni vëmendjen tuaj përsëri në detyrën tuaj. Përveç kësaj, kërkon shumë energji për të kaluar në mes të detyrave të ndryshme gjatë gjithë kohës.

Cila është arsyeja pse ndiheni të lodhur deri në fund të ditës? Madje u bënë edhe hulumtime që zbuluan se ndërprerjet mund të humbin deri në 238 minuta në ditë. Atëherë duhet të mbani mend në cilën pikë e lanë detyrën tuaj dhe ta filloni përsëri, gjë që zgjat edhe 84 minuta. Dhe stresi dhe lodhja kushtojnë 50 minuta të tjera. Në total, janë 372 minuta, ose 6.2 orë në ditë, pothuajse tërë ditën e punës!

Si të merreni me ndërprerjet?

Për të mos folur me kolegët e tyre, punonjësit e zyrës përdorin metoda të ndryshme:

1) Disa prej tyre zgjedhin të vëne kufje për t’u treguar të gjithëve përreth se janë të përqendruar në punën e tyre për momentin.

2) Të tjerët përpiqen të ndahen fizikisht duke mbyllur derën në zyrën e tyre.

Një mënyrë tjetër për të trajtuar këtë problem është të filloni të punoni herët ose të qëndroni vonë në zyrë për të bërë punë kuptimplote të bëra pa shpërqendrim.


TË NGJASHME