HomeShowbiz

Pse miliarderët kinezë vazhdojnë të zhduken?

Vetëm dy gjëra u ndodhin miliarderëve kinezë: burg ose … zhduken.

10 Dhjetor 2015 – Guo Guangchang, ose i njohur si Buffet Warren i Kinës, zhduket. Guo themeloi Grupin Fosun, një mega konglomerat dhe kompani investimesh me mbi 100 miliardë dollarë pasuri. Ai është njeriu i 17-të më i pasur në Kinë në 2015. E megjithatë, më 10 Dhjetor 2015, drejtuesit e Fosun raportuan se ata humbën kontaktet me shefin e tyre.

7 Janar 2016, pothuajse një muaj pasi zhdukja e Guo dërgoi sunjale në komunitetin e biznesit kinez – Zhou Chengjian, sipërmarrësi miliarder i modës gjithashtu zhduket. Zhou themeloi një nga markat më të njohura të modës të Kinës, Meters/bonwe duke e bërë atë njeriun e 62-të më të pasur në Kinë në 2015. E megjithatë, në 7 Janar 2016, kompania tha që ata nuk ishin në gjendje të kontaktonin atë ose sekretarin e bordit.

Janar, 2017 – Financieri miliarder, Xiao Jianhua, i cili ka lidhje me familjen Xi Jingping, hipën në një karrocë me kokën e mbuluar nga “agjentët kinezë të sigurisë publike”, ai nuk dihej të përdorte një karrocë më parë. Xiao kontrollon Tomorrow Group, një kompani zotërimesh me interes në kompanitë e sigurimeve, bankat dhe zhvilluesit e pasurive të patundshme. Në atë kohë, ai kishte një vlerë neto prej 6 miliardë dollarësh. Më vonë, Xiao telefonoi familjen e tij për t’i thënë se ai u dërgua në Kontinent por ishte mirë.

Mars, 2020 – Manjati i pasurive të patundshme, Ren Zhiqiang [chi chiang] postoi një ese brutale në internet që urren udhëheqësin e madh dhe trajtimin e virusit nga Partia Komuniste Kineze. Kështu që nga 12 Marsi, Ren nuk u dëgjua më kurrë. Dhe llogaria e tij në Weibo, e cila kishte 37 milionë ndjekës – tani është fshirë.

24 Tetor, 2020 – Jack Ma mban një fjalim në Samitin e Financave të Bund në Shanghai. Që atëherë, ai nuk gjendet më askund. Me të vetmin çelës për vendndodhjen e tij ishte një artikull me tre paragrafë nga CNBC që thotë se “miliarderi nuk po mungon, por Jack Ma po qëndron shtrirë për momentin”.

Kështu që pyetja mbetet – pse miliarderët kinezë vazhdojnë të zhduken?

Nëse jeni një sipërmarrës aspirues në Kinë, pse do të dëshironit të fillonit një biznes nëse e dini se ata mund të marrin gjithçka në një moment të njoftimit dhe t’ju bëjnë të zhdukeni? Cili është motivimi?

Nëse nuk jeni tipi i personit që është “politikisht i akorduar”, nëse arrini në majë, do të zhdukeni. Dhe edhe nëse i bëni paratë tuaja dhe dilni nga Kina, fati juaj është ende i pasigurt. Sepse ashtu si vepron CIA në vendet e tjera pa lejen e tyre, Ministria e Sigurimit të Shtetit të Kinës është më se e gatshme të bëjë të njëjtën gjë.


TË NGJASHME