HomeShëndeti

Pse prindërit po lidhin tullumbace rreth duarve dhe këmbëve të foshnjave

Tullumbacat mund të shërbejnë shumë më tepër sesa një dekor zbukurimi. Kirurgët e përdorin atë për procedura të caktuara mjekësore, dhe tullumbacat me helium u përdorën madje për të  transportuar pajisje për matjen e atmosferës në Venus. Nën mbikëqyrje të kujdesshme, edhe vogëlushi juaj mund të përfitojë prej tyre.

Ne pamë që disa prindër lidhnin tullumbaca në krahët dhe këmbët e foshnjave të tyre, kështu që u kuriozuam dhe vendosëm të zbulonim pse e bëjnë këtë. Rezulton, se ka edhe disa tullumbace që edhe fëmijët e rritur mund të kënaqen.

Është e rëndësishme të bëni aktivitete që ndihmojnë fëmijën tuaj të zhvillojë aftësi të ndryshme.

Për të bërë detyra të përditshme, duhet të kemi aftësi të mira motorike. Këto aftësi fillojnë të zhvillohen menjëherë pas lindjes së foshnjës dhe ndërsa rriten, ata gradualisht mësojnë të bëjnë më shumë. Nëse disa nga piketat e zhvillimit të aftësive motorike bruto dhe të imëta nuk arrihen, kjo mund të ketë efekte negative në jetën e tyre.

Kjo mund të nënkuptojë që muskujt e tyre nuk mund të zhvillohen siç duhet, ose se do të kenë vështirësi në bashkëveprim me sendet e përditshme, si libra dhe lodra. Mund të ndikojë madje edhe në mënyrën se si ata ndërveprojnë me fëmijët e tjerë, duke çuar në vetëvlerësim të ulët.

Dhënia e tullumbacave fëmijëve tuaj për të luajtur mund të ketë shumë përfitime.

Një mënyrë për të luajtur me tullumbacet është të lidhni lirshëm tullumbacet e mbushura me helium rreth duarve ose këmbëve të fëmijës tuaj dhe thjesht t’i lini të lëvizin trupat e tyre. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të forcuar aftësitë motorike bruto dhe muskujt e syve për të përmirësuar gjurmimin dhe përqendrimin. Kur fëmija lëviz krahët dhe këmbët, ata mund të dëgjojnë që balonat lëvizin dhe krijojnë zhurmë, e cila gjithashtu mund t’i ndihmojë ata të mësojnë për shkakun dhe pasojën.

Ky aktivitet gjithashtu ndërton forcën e qafës kur ata futin mjekrën për të parë poshtë këmbëve të tyre. Kjo forcë e qafës do të jetë e rëndësishme më vonë kur të mësojnë të rrokullisen. Është më mirë ta bëni këtë aktivitet kur fëmija është ndërmjet 1 dhe 5 muajsh, para se të dinë se si të rrotullohen dhe kur nuk janë ende të interesuar të hanë gjithçka.

Është e rëndësishme të theksohet se ju duhet të jeni gjithmonë me fëmijën tuaj kur ai po luan me balona, ??pasi mund të jetë një rrezik mbytjeje.

Për fëmijët e rritur, ka gjëra argëtuese që ata mund të bëjnë me tullumbace, gjithashtu që mund të përmirësojnë koordinimin e tyre të syve, aftësitë motorike të imëta dhe aftësitë motorike bruto. Për shembull, mund të kërkoni nga fëmija juaj të godasin një tullumbace jo me helium me duart, gishtat ose kokën, ose ata mund ta shkelmojnë atë me këmbët e tyre. Ata gjithashtu mund të luajnë tenis me tullumbace.

Ju mund të dilni me disa lojëra me tullumbace vetë, duke përdorur të dy tullumbace të mbushura me helium ose jo, të ngjyrave të ndryshme. Në këtë mënyrë, fëmija juaj mund të praktikojë njohjen e ngjyrave, të mësojë për botën, si mënyrën e funksionimit të gravitetit; dhe të mësojnë të kategorizojnë objektet. Ata gjithashtu do të mësojnë fjalë të re ndërsa e bëjnë atë. Për shembull, fjalë si “graviteti” dhe “heliumi” do të jenë patjetër të reja për ta.

Përveç kësaj, loja me tullumbace kërkon që fëmijët të jenë shumë më aktivë sesa kur luajnë me lodra në dysheme, ose kur vizatojnë në një tavolinë. Kjo do të thotë se është gjithashtu e mirë për shëndetin e tyre fizik.

Ka shumë aktivitete argëtuese që fëmija juaj mund të bëjë për të përmirësuar aftësitë e tij motorike.

Aktivitetet për zhvillimin e aftësive motorike bruto:

  • Praktikoni ecjen si kafshë të ndryshme.
  • Kërceni krah për krah mbi një lidhëse këpucësh në dysheme.
  • Bëni trupin tuaj në format e shkronjave të alfabetit.
  • Bëni një lojëme pengesa të brendshme.
  • Krijoni një kërci, dhe mësojani atë dikujt tjetër.

Aktivitetet për aftësitë motorike të imëta:

  • Provoni të bëni origami (art me letra).
  • Bëni një byzylyk me rruaza.
  • Luaj me Legos.
  • Bëni një kolazh.

TË NGJASHME