HomeShëndeti

Pse të qeshësh të bën mirë për shëndetin dhe shpirtin?

Mjekët kanë filluar të kuptojnë se pacientët që mendojnë pozitivisht kanë më pak të ngjarë të kenë probleme me zemrën. Ka procese të fuqishme biologjike që ndodhin kur qeshim sepse sapo kemi filluar të kuptojmë. 

Të qeshurit përmirëson frymëmarrjen tonë, ndriçon dhomën, gëzon njerëzit e tjerë dhe bën mirë për shpirtin. Kjo është arsye e mjaftueshme për të qeshur shumë, apo jo?

Si të qeshim shumë
1. Mësoni të qeshni me veten tuaj

Një shenjë e vetëvlerësimit të mirë është aftësia për të qeshur me veten. Kur bëjmë gabime ose bëjmë diçka që na turpëron, ne priremi ta “shkelmojmë” veten. Herën tjetër, provoni të dilni jashtë lëkurës tuaj dhe të shikoni skenën sikur të ishit një kalimtar. Absurdi i situatës mund të sjellë një buzëqeshje të ashpër në fytyrën tuaj. Përfundimisht ju do të buzëqeshni dhe një ditë thjesht do të shpërtheni duke qeshur kur të kalojë.

Të qeshësh me veten tënde u jep njerëzve të tjerë leje të bëjnë të njëjtën gjë. Njerëzve u pëlqen të jenë pranë atyre që janë rehat me veten e tyre. Ju gjithashtu do të pëlqeni veten më shumë.

2. Hidhni hapin në të ardhmen dhe shiko prapa

Një mënyrë për t’i vënë gjërat në perspektivë është të largohesh nga momenti aktual. Kur diçka shkon keq, pyesni veten “A do të ketë rëndësi kjo pesë apo dhjetë vjet nga tani?”. Zakonisht përgjigja është jo. Kur të shohim jetën tonë nga një perspektivë tjetër, shumë pak gjëra do të kenë rëndësi. Nëse situata aktuale nuk është një prej tyre, atëherë është një kandidat i mirë për të qeshur.

Ose pyesni se si dëshironi të reagojnë fëmijët tuaj nëse u ndodh e njëjta gjë. Kjo menjëherë ju jep një horizont kohor njëzet vjeçar nga i cili mund të shihni situatën në mënyrë më objektive. Nëse dëshironi që fëmijët tuaj të ndihen të stresuar për këtë, sigurisht që shkoni përpara dhe stresohuni vetë. Por nëse dëshironi që fëmijët tuaj ta dinë që me të vërtetë nuk është një punë kaq e madhe, atëherë hiqni dorë nga vetja. Fëmijët tuaj do të trajtojnë jetën e tyre në të njëjtën mënyrë sikurse ju shohin ju duke trajtuar tuajat. Jepu atyre të qeshura në vend të lotëve.

3. Gëzohuni me të tjerët

Duhet që një person të festojë suksesin e një personi tjetër, veçanërisht nëse ajo arritje është diçka që dëshironi për veten tuaj. Ju mund ta bëni këtë vetëm kur të keni zotëruar egon tuaj. Kur jeni vërtet të lumtur për një tjetër, ju keni kapërcyer “Unë” dhe jeni bërë pjesë e “ne”. Ju e kuptoni që në një nivel ne të gjithë jemi një, dhe suksesi dhe gëzimi i një personi tjetër janë gjithashtu tuajat.

Nëse nuk jeni ende në atë nivel, thjesht mendojeni në këtë mënyrë. Kur Roger Bannister theu barrierën katër-minutëshe, ai hapi rrugën për qindra të tjera pasi ai të bënte të njëjtën gjë. Dikush tjetër që ka sukses po ju tregon rrugën, duke pastruar rrugën përpara që të ndiqni ju. Kur ta mendoni në këtë mënyrë, do ta keni më të lehtë të festoni sukseset e të tjerëve.

4. Gjeni arsye për të qeshur shumë

Gjeni gjëra për të festuar. Bëni një poster të nënshkruar nga e gjithë familja duke e uruar fëmijën tuaj për përfundimin e mandatit të tij të parë në shkollë. Merrni bashkëshortin tuaj për darkë kur keni një ditë të mirë në punë. Pini një shishe verë me miqtë sepse të gjithë jeni ende gjallë dhe së bashku. Luaj muzikën tuaj të preferuar me zë të lartë dhe vallëzoni së bashku në dhomën tuaj të ndenjes, sepse keni këmbë dhe mundeni.

Mos merrni asgjë si të mirëqenë. Gjithçka që keni tani është një dhuratë që është thjesht e huazuar ndërsa jeni këtu në tokë. Vlerësoni atë që keni, mrekullohuni me mrekullinë e vetë jetës dhe festoni në çdo rast që merrni. Ju jeni një fëmijë i universit, dhe kjo dëshiron që ju të jeni të lumtur.


TË NGJASHME