HomePolitikë

Publikohet raporti i dy raportuesve për Shqipërinë

Pas një vizite në Tiranë, bashkë-raportuesit e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE) për monitorimin e Shqipërisë, Andrej Hunko nga Gjermania dhe Joseph O’Reilly nga Irlanda, të cilët u bëjnë thirrje forcave politike në Shqipëri të tregojnë vullnet për të zgjidhur krizën sistematike politike që ka pllakosur vendin.

“Ne ritheksojmë qëndrimin tonë se parlamenti është forumi për dialog dhe diskutim politik, dhe për këtë arsye bojkotimet dhe djegia e mandateve politike nuk duhet të kenë vend në një shoqëri demokratike. Në të njëjtën kohë, mazhoranca në pushtet duhet të paguajë më shumë sesa shërbim të vetëm për rolin e opozitës në një demokraci pluraliste, dhe të angazhohet në një dialog të mirëfilltë dhe konsultime me opozitën për reformat e rëndësishme dhe sfidat politike me të cilat po përballet vendi”, theksojnë të dy bashkë-raportuesit.

Për më tepër, ata nxisin të gjitha forcat politike që të përmbahen nga çdo veprim që mund të rrisë tensionin dhe të minojë më tej pluralizmin politik në vend.

Dy raportuesit, mirëpresin opinionin e Komisionit të Venecias për vendimin e Presidentit të Republikës, Ilir Meta për të anuluar datën e zgjedhjeve të 30 qershorit, duke nënvizuar se të gjitha forcat politike do të marrin parasysh këtë opinion dhe përfundimet e tij.

Sipas mendimit të bashkë-raportuesve, “reforma zgjedhore e ndjekur nga zgjedhjet mund të jetë thelbësore për tejkalimin e krizës politike”.

“Të gjitha forcat politike, përfshirë opozitën parlamentare dhe jashtë parlamentare, duhet të përfshihen plotësisht në procesin e reformës zgjedhore në mënyrë që të adresojnë mangësitë e shënuara gjatë zgjedhjeve të kaluara, dhe – një herë e përgjithmonë – të vendosin për një kornizë për zgjedhje vërtet demokratike mbi marrëveshjen dhe besimin e të gjitha palëve politike të interesuara”.

Bashkë-raportuesit përshëndetën angazhimin e shprehur në mënyrë të përsëritur të autoriteteve për të reformuar gjyqësorin dhe sistemin e drejtësisë në Shqipëri. Në lidhje me verifikimin e vazhdueshëm të gjyqtarëve dhe prokurorëve, bashkë-raportuesit vunë në dukje numrin e lartë të shkarkimeve dhe dorëheqjeve si rezultat i këtij procesi.

Pavarësisht kësaj, reporterët shprehin shqetësimin se më shumë se një vit pas fillimit të procesit, institucionet kryesore gjyqësore si Gjykata e Lartë dhe Kushtetuese, si dhe Prokuroria Speciale Kundër Korrupsionit ende nuk janë formuar për shkak të mungesës së kandidatëve të verifikuar.

Prandaj, ata mirëpritën garancitë që këto institucione do të funksionojnë përpara fundit të vitit.

“Kjo është veçanërisht e rëndësishme në lidhje me krijimin e Gjykatës Kushtetuese, e cila mund të luajë një rol të rëndësishëm në zbutjen e tensionit politik, pasi aktualisht nuk ka ndonjë arbitër të pavarur që të vendosë për kushtetutshmërinë e vendimeve dhe rezultatin e tyre nga autoritetet e ndryshme”, nënvizuan bashkë-raportuesit.

Bashkë-raportuesit shprehin shqetësim nga sugjerimet e disa gazetarëve dhe OJQ-ve që mjedisi i mediave po përkeqësohet. Ata u bënë thirrje autoriteteve që të marrin parasysh të gjitha rekomandimet e bëra nga Përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Medias në lidhje me projektligjin për media dhe shërbime, dhe të publikojnë këtë projektligj sa më shpejt, në mënyrë që të shpërndahen çdo shqetësim që ai do të kufizonte lirinë e shprehjes në vend./panorama.al


TË NGJASHME