HomeShëndeti

Punjonjësit e váksinuar infèktojnë gorillat në kopshtin zoologjik

Gorilla të shumta në kopshtin zoologjik Atlanta, përfshirë gorillën mashkull më të vjetër në botë, kanë rezultuar pozitivë ndaj COVID -19.

Sipas zyrtarëve të kopshtit zoologjik, kopshti zoologjik ka marrë rezultate të supozuara pozitive të testit që tregojnë se Ozzie dhe anëtarët e tjerë të popullatës së gorillave dolën pozitivë me SARS-CoV-2.

Testimi erdhi pasi anëtarët e Ekipit të Kujdesit në kopshtin zoologjik vunë re disa gorilla që kolliteshin, kishin shkarkim hundësh dhe kishin ndryshime në oreksin e tyre.

Pasi panë shenjat, kopshti zoologjik dërgoi mostra në Laboratorin Diagnostikues Veterinar të Athinës në Universitetin e Xhorxhias, ku rezultuan pozitivë. Kopshti zoologjik tani është duke pritur konfirmimin nga Laboratori i Shërbimeve Veterinare Kombëtare në Ames, Iowa.

Ndërsa zyrtarët nuk janë të sigurt se si u infektuan gorillat, ata besojnë se u shkaktua nga një anëtar i ekipit të kujdesit i cili, edhe pse plotësisht i vaksinuar, rezultoi pozitiv ndaj COVID-19. Zyrtarët thonë se anëtari i ekipit ishte i veshur me pajisje mbrojtëse personale dhe pa simptoma kur shkonte në punë.

Ndërsa ka pasur raste të njerëzve që transmetojnë SARS-CoV-2 te kafshët në kopshte zoologjike të tjera, zyrtarët thonë se nuk janë të dhëna që kafshët e kopshtit zoologjik mund të transmetojnë virusin te njerëzit dhe se gorillat nuk paraqesin rrezik transmetimi.

“Ekipet po monitorojnë nga afër gorillat e prekura dhe shpresojnë se do të bëjnë një shërim të plotë të tyre. Ata po marrin kujdesin më të mirë të mundshëm dhe ne jemi të përgatitur të ofrojmë kujdes shtesë mbështetës nëse është e nevojshme,” tha Sam Rivera, DVM, Drejtor i Shëndetit të Kafshëve. 

“Ne jemi shumë të shqetësuar që këto infeksione ndodhën, veçanërisht duke pasur parasysh që protokollet tona të sigurisë kur punojmë me majmunë të mëdhenj dhe specie të tjera të ndjeshme gjatë gjithë pandemisë kanë qenë, jashtëzakonisht rigoroze.”

Kopshti zoologjik Atlanta është autorizuar dhe po priste të merrte vaksinën Zoetis, një vaksinë COVID-19 e krijuar posaçërisht për kafshët. Vaksina ka mbërritur kohët e fundit dhe zyrtarët thonë se gorillat do ta marrin vaksinën pasi të shërohen.

Ozzie, i cili është rreth 60 vjeç, peshon 350 kg dhe ka lindur dy gorilla në kopshtin zoologjik Atlanta.


TË NGJASHME