HomePolitikë

Putin: Marrëveshja e Nago-Karabakut, në interes të të dy vendeve

Presidenti rus Vladimir Putin tha në një deklaratë në Samitin e 16-të BRICS të mbajtur përmes video konferencës se Marrëveshja e Nago-Karabakut është në interes të Azerbajxhanit dhe Armenisë.

Takimi i 16-të i BRICS u mbajt me pjesëmarrjen e Presidentit Brazilian Jair Bolsonaro, Kryeministrit Indian Narendra Modi, Presidentit Kinez Xi Jinping, Presidentit të Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa dhe Presidentit Rus Vladimir Putin.


Putini, i cili mbajti fjalën hapëse të takimit, dha një informim mbi aktivitetet dhe planet e organizatës, si dhe përmendi çështjet e rëndësishme në axhendën botërore. Putini bëri vlerësime mbi çështjet rajonale dhe tha: “Ne shohim se ekziston një paqëndrueshmëri e konsiderueshme në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Konfliktet e armatosura vazhdojnë ende në Libi dhe Jemen. Ka shumë më shumë hapa që duhet të ndërmerren drejt një zgjidhjeje politike në Siri. “Ekziston një mundësi që situata të përkeqësohet në Irak, Liban, Afganistan dhe rajone të Gjirit Persik.

Putini deklaroi se marrëveshja e Nago-Karabakut është një marrëveshje në interes të Azerbajxhanit dhe Armenisë.


“Rusia bëri një përpjekje aktive për të ndaluar armiqësitë midis dy vendeve dhe për t’i inkurajuar ata për kompromis. Si rezultat i përpjekjes sonë të ndërmjetësimit, një armëpushim u nënshkrua në 9 nëntor dhe u arrit një marrëveshje mbi vendosjen e një njësie të Forcës Paqe Ruse në Nago-Karabak.

Të gjitha këto garantohen nga marrëveshja e nënshkruar midis Presidentit të Azerbajxhanit dhe Kryeministrit të Armenisë. Marrëveshja e thënë duhet të respektohet. Kështu, u krijuan kushte afatgjata dhe gjithëpërfshirëse për zgjidhjen e krizës në përputhje me interesat e popullit Azerbajxhanas dhe popullit të Armenisë.

Në fjalën e tij, Putin përmendi gjithashtu masat e marra në lidhje me shpërthimin Covid-19 dhe procesin e zhvillimit të vaksinës, dhe përdori deklaratat e mëposhtme:

“Vaksina ruse funksionon në mënyrë efektive dhe të sigurt, por gjëja kryesore është prodhimi masiv. Essentialshtë thelbësore që ne të konsolidojmë përpjekjet tona për prodhimin masiv të vaksinës.”- tha Putin.

Fondi Rus i Investimeve Direkte arriti një marrëveshje me partnerët e tij Brazilian dhe Indian për të kryer testimin klinik të vaksinës Sputnik V.

“Ne gjithashtu arritëm një marrëveshje me kompanitë farmaceutike në Kinë dhe Indi për të hapur qendrat e prodhimit në këto vende në mënyrë që vaksina të prodhohet për të përmbushur nevojat e të gjitha vendeve.”- vijoi Putin.

Në lidhje me marrëveshjet e bëra me vendet e BRICS në lidhje me shpërthimin e Covid-19, Putini tha, “Sipas kësaj marrëveshjeje, një sistem paralajmërues i hershëm për epideminë u krijua nga vendet e BRICS. Kështu, vendet e BRICS ishin në gjendje t’i përgjigjeshin shpejt epidemisë dhe të merrnin masa “.


TË NGJASHME