HomeShëndeti

Qyteti Shenzhen i Kinës ndalon ngrënien e maceve dhe qenve pas koronavirusit

Qyteti kinez Shenzhen ka ndaluar ngrënien e qenve dhe maceve si pjesë e një shtrëngimi më të gjerë të tregtisë së kafshëve të egra që nga shfaqja e koronavirusit të ri.

Shkencëtarët dyshojnë se koronavirusi i kaloi njerëzve nga kafshët. Disa nga infeksionet më të hershme u gjetën te njerëzit që kishin ekspozim në një treg të kafshëve të egra në qytetin qendror të Wuhan, ku u shitën lakuriqët, gjarpërinjtë dhe kafshë të tjera.

Sëmundja ka infektuar më shumë se 935,000 njerëz në të gjithë botën dhe vrau rreth 47,000 prej tyre.

Autoritetet në qendrën jugore të teknologjisë kineze thanë që ndalimi i ngrënies së qenve dhe maceve do të hynte në fuqi më 1 maj.

“Qentë dhe macet si kafshë shtëpiake kanë krijuar një marrëdhënie shumë më të ngushtë me njerëzit se të gjithë kafshët e tjera, dhe ndalimi i konsumit të qenve dhe maceve dhe kafshëve të tjera shtëpiake është një praktikë e zakonshme në vendet e zhvilluara në Hong Kong dhe Tajvan”, tha qeveria e qytetit në një urdhër i postuar të mërkurën.

“Ky ndalim i përgjigjet gjithashtu kërkesës dhe shpirtit të civilizimit njerëzor.”

Legjislatura e lartë e Kinës tha në fund të shkurtit se po ndalonte tregtinë dhe konsumin e kafshëve të egra.

Qeveritë krahinore dhe të qyteteve në të gjithë vendin janë përpjekur të zbatojnë vendimin, por Shenzhen ka qenë më e qarta për zgjatjen e këtij ndalimi për qentë dhe macet.

Qentë, në veçanti, hahen në disa pjesë të Azisë.

Liu Jianping, një zyrtar në qendrën Shenzhen për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, tha se shpendët, bagëtitë dhe ushqimet e detit në dispozicion të konsumatorëve ishin të mjaftueshme.

“Nuk ka prova që tregojnë se jeta e egër është më ushqyese sesa shpendët dhe bagëtitë,” tha Liu në një nga mediat shtetërore Shenzhen Daily.

Rregullat fillestare të Shenzhen, të propozuara për herë të parë në fund të shkurtit, [L3N2AR2CQ] dukeshin të ndalonin konsumin e breshkave dhe bretkosave – të dyja pjatat e zakonshme në jug të Kinës.

Por qeveria e qytetit pranoi këtë javë që kjo kishte qenë një “pikë e nxehtë polemikash” dhe sqaroi se të dy mund të haheshin.

Fushata e qytetit për të ndaluar ngrënien e jetës së egër ka fituar lavdërime nga grupet e mirëqenies së kafshëve.

“Shenzhen është qyteti i parë në botë që i merr seriozisht mësimet e nxjerra nga kjo pandemi dhe bën ndryshimet e nevojshme për të shmangur një pandemi tjetër”, tha Teresa M. Telecky, nënkryetare e departamentit të jetës së egër për Humane Society International.

“Hapat e guximshëm të Shenzhen për të ndaluar këtë tregti dhe konsumin e kafshëve të egra është një model për qeveritë në të gjithë botën që ta imitojnë.”

©Tatani/GotaNews


TË NGJASHME