HomePolitikë

Ja si Rama i përgjigjet Bashës e Metës për ndryshimet kushtetuese

Kryeministri Edi Rama ka dalë në një konferencë për shtyp ku iu është përgjigjur akuzave të opozitës jashtëparlamentare dhe Presidentit Ilir Meta për ndryshimet kushtetuese.

Rama tha se këto akuza janë të papranueshme dhe se Parlamenti është sovran dhe mbi të nuk mund të dalë askush.

“Lëshimi i madh i bërë nga PS jo me hirin e objektrivave të vet, por me pahirin për të përfshirë opozitën jashtëparlamentare në process. Dje komisioni i ligjeve i ka hapur rrugë pjesëmarrjes së qytetarëve në zgjedhje dhe në dhënien e pëlqimit për deputetin apo deputeten, pa rrezikuar një arritje madhore të PS dhe forcave të tjera politike, përfaqësimin e grave dhe vajzave në Kuvend. Kjo nismë kushtetuese ka pasur konsensus të plotë me opozitën parlamentare. Jemi në mes, si shumicë qeverisëse, të dy palëve, me të cilat kemi consensus të plotë për atë që këto palë më vete duan dhe s’kemi konsensus për atë që këto palë më vete nuk duan.

Reagimi i opozitës jashtëparlamentare dhe i opozitës presidenciale ndaj kësaj nisme kushtetuese të Kuvendit është i papranueshëm, qoftë në aspektin etik, qoftë në aspektin politik, qoftë dhe në aspektin kombëtar, sepse e dimë që as opozita jashtëparlamentare, as opozita presidenciale, nuk e vlerësojnë dhe as e respektojnë Parlamentin e vendit, por kjo nuk e ndryshon faktin që Parlamenti është sovran. Në aspektin etik nuk është e denjë që Kuvendi i Shqipërisë të sulmohet, të anatemohet, të përbuzet, qoftë nga një institucion si ai i Presidentit të Republikës. Etika institucionale është baza e shkruar në cdo paragraf të parë të cdo kapitulli të parë të cdo educate shteti. Qoftë dhe nga opozita jashtëparlamentare, që zgjodhi ta braktisë Parlamentin, mund të zgjedhë edhe ta përbuzë Kuvendin, por përtej kësaj asgjë tejtër nuk mund të bëjë.

Parlamenti është sovran dhe mbi të nuk mund të dalë askush. Shumica qeverisëse ka konfirmuar seriozitetin e plotë për marrëveshjen e 5 qershorit. Falënderoj partnerët ndërkombëtar, që u angazhuan drejt për së drejti në lehtësimin e procesit dhe në krijimin e kushteve për të zhvilluar atë dialog të vështirë”, tha Rama.

K.S/GotaNews


TË NGJASHME