HomeE Jona

Ranitidina, merret vendimi për Shqipërinë

Drejtoresha e Agjencisë Kombëtare të Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore Narvina Sinani ka dalë sot në një deklaratë për shtyp ku ka njoftuar se janë marrë masa për një parandalim të mundshëm, duke tërhequr nga tregu të gjitha prodhimet e barnave me princip aktiv “Ranitidinë” për përdorim.

Gjatë ditës së sotme u është kërkuar të gjithë mjekëve të QSUT të mos e tërheqin nga farmacia e QSUT por të përdorin një tjetër bar alternativ për trajtimin e pacientëve.

Por tashmë edhe pacientët kanë mësuar diçka mbi këtë ilaç.

“Një pjesë e distributorëve farmaceutike, të cilët e kanë importuar barin me lëndë aktive Ranitidine kanë filluara tërheqjen vullnetare nga tregu ku mes tyre është. “Zantac me MAH Glaxo ,Welcome UH”. Ndërkohë që pjesës tjetër i kërkohet të marrin masa për tërheqin nga tregu farmaceutike. Në të njëjtën kohë Agjencia ka nisur kontrollet tek subjektet farmaceutike dhe farmacitë e rrjetit të hapur. Në rast të gjetjes së këtij bari në subjektet farmacuetike do të merren masa”, ka thënë Narvina Sinani.

Urdhri i mjekut kërkohet të njoftojë mjekët për të mos e përshkruar këtë bar në recetat e pacientëve.

Për çdo udhëzim të dytë do të ndiqen rekomandimet e agjencive ndërkombëtare të barnave siç janë FDA EMA