HomeShëndeti

Rrepa e kuqe është me shumë vlera ushqyese. Mos e ndani nga tavolina…

Shumë vlera ushqyese në pak kalori

Rrepat e kuqe kanë shumë vitaminadhe minerale dhe pak kalori e yndyrë. Ato gjithashtu përmbajnë nitrat inorganik dhe pigmente, të cilat kanë një numër të lartë përfitimesh shëndetësore.

Mban presionin e gjakut në kontroll

Ato përmbajnë një përqendrim të lartë të nitrateve, të cilat kanë një efekt të uljes së tensionit të gjakut. Kjo mund të çojë në një zvogëlim të rrezikut të sulmeve të zemrës, dështimit të zemrës dhe infarktit.

Mund të përmirësojë performancën atletike

Rrepa e kuqe mund të përmirësojë performancën atletike duke përmirësuar përdorimin e oksigjenit dhe kohën. Për të maksimizuar efektet e tyre, ato duhet të konsumohen 2-3 orë para stërvitjes.

Mund të ndihmojë në luftën kundër inflamacionit

Rrepa e kuqe mund të ketë një numër efektesh anti-inflamatore. Megjithatë, hulumtimi i mëtejshëm në njerëz është i nevojshëm për të konfirmuar këtë teori.

Mund të përmirësojë tretjen

Ato janë një burim i mirë i fibrave, të cilat janë të dobishëm për tretjen, si dhe zvogëlojnë rrezikun e një sërë sëmundjesh kronike shëndetësore.

Mund të ndihmojë shëndetin mendor

Rrepat përmbajnë nitratet, të cilat mund të ndihmojnë në rritjen e rrjedhjes së gjakut në tru, të përmirësojnë funksionin njohës dhe ndoshta të zvogëlojnë rrezikun e çrregullimeve. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë.

Mund të luftojë kundër kancerit

Studimet në qelizat e izoluara të njeriut dhe tek minjtë kanë treguar se pigmentet në rrepën e kuqe mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rritjes së qelizave të kancerit.

Mund t’ju ndihmojë të humbni peshë

Ato kanë sasi të lartë uji dhe përqindje të ulët kalorie. Të dyja këto janë të dobishme për humbjen e peshës.

Të shijshme dhe të lehta për t’u përfshirë në dietën tuaj

Këtu janë disa mënyra të shijshme dhe interesante për të shtuar më shumë rrepë të kuqe në dietën tuaj:

Sallatë: Rrepa e integruar mund të bëjë më të larmishme sallatën tuaj.

Rrepë e kuqe e përzier me kos.

Lëng rrepe

Gjethet: mund t’i gatuani dhe shijoni si spinaq, prandaj mos i hidhni ato./standart


TË NGJASHME