HomeLifestyle

Shijoni një filxhan kafe sot me 29 Shtator

Dita Kombëtare e Kafesë
Dita Kombëtare e Kafesë, është një festë që feston këtë pije të nxehtë dhe gëzimin që u sjell njerëzve në të gjithë botën. Në këtë ditë, njerëzit jo vetëm që marrin kohë për të shijuar markën e tyre të preferuar të kafesë, por gjithashtu shumë lloje të ndryshme të bizneseve ofrojnë filxhanë kafe me zbritje ose falas për klientët e tyre. Kremtohet në 29 Shtator në të gjithë botën.

Historia
Ndërsa nuk dihet shumë për origjinën e kësaj feste, historia e kafesë është shumë më e lehtë për tu përcaktuar. Sipas legjendës, ajo u zbulua në malësitë etiopiane nga një bari dhish i cili zbuloi se fryti i bimës së kafesë kishte një efekt stimulues mbi dhitë e tij. Kështu që ai vendosi të eksperimentonte pak me ta dhe lindi kafe-viola! Ai ndau gjetjet e tij me manastirin vendas dhe shumë shpejt, të gjithë po bënin një pije nga bima e kafesë. Kafeja u përhap shpejt nëpër Gadishullin Arabik dhe në shekullin e gjashtëmbëdhjetë ishte e përhapur në të gjitha pjesët e Persisë, Turqisë dhe Sirisë. Ai përfundimisht udhëtoi në Evropë nga shekulli XVII dhe në Botën e Re nga fundi i shekullit XVII.

Zakonet, Traditat dhe Festimet
Mënyra më e mirë për të festuar Ditën Kombëtare të Kafesë është të shijoni kupën tuaj të preferuar të kafesë, e cila është e lehtë për tu bërë në këtë festë sepse shumë biznese të ndryshme shpesh kalojnë kuponat tanë falas ose filxhanë kafeje të reduktuar në këtë ditë. Prandaj zgjidhni kafenë tuaj të preferuar dhe shijoni këtë pije të njohur.

Dita Botërore e Zemrës
Dita Botërore e Zemrës është një ditë e cila mbahet në 29 Shtator të çdo viti dhe përdoret për të tërhequr vëmendjen ndaj sëmundjeve të zemrës dhe problemeve që mund të shkaktojë. Kjo ditë promovon masa të ndryshme parandaluese dhe ndryshime në stilin e jetës që një person mund të bëjë, të cilat mund t’i shmangin sulmet në zemër, goditjet në tru dhe sëmundje të tjera kardiovaskulare.

Historia e Ditës Botërore të Zemrës
Në 1946, u krijua Shoqata Ndërkombëtare e Kardiologjisë në mënyrë që kardiologu të mund të ndante informacione mbi përparimet e fundit në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të zemrës. Në vitin 1970, u formua Federata Ndërkombëtare e Kardiologjisë. Këto dy agjenci më pas do të bashkohen tetë vjet më vonë, në 1978, për t’u bërë Shoqëria Ndërkombëtare dhe Federata e Kardiologjisë – e njohur gjithashtu si ISFC.

Gjatë mesit të viteve 1990, u arrit një marrëveshje midis Organizatës Botërore të Shëndetësisë, UNESCO dhe ISFC. Këto agjenci vendosën të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për një sërë çështjesh të lidhura me shëndetin, siç janë sëmundja e Chagas, ethet reumatike dhe sëmundjet e zemrës. Dy vjet më vonë, Bordi i ISFC vendosi të ndryshojë emrin e tij në Federatën Botërore të Zemrës. Që nga ajo kohë, kjo agjenci ka qenë në krye të shëndetit kardiovaskular dhe aktualisht punon me agjenci anëtare në të gjithë botën.

Festimet e Ditës Botërore të Zemrës
Dita Botërore e Zemrës festohet nga agjencitë qeveritare dhe jo-qeveritare në të gjithë botën. Këto agjenci shpesh organizojnë ngjarje të tilla si maratonat, koncertet dhe ngjarjet sportive për të tërhequr vëmendjen ndaj problemit të sëmundjes së zemrës. Federata Botërore e Zemrës gjithashtu organizon një numër ngjarjesh në mbi njëqind vende të botës. Disa nga këto ngjarje përfshijnë seanca fitnesi, biseda publike, koncerte, shfaqje skenike, ekspozita dhe madje forume shkencore.

Individët të cilët kërkojnë të festojnë këtë ditë mund ta bëjnë këtë duke i kushtuar më shumë vëmendje shëndetit të tyre të zemrës. Ata mund ta përdorin këtë ditë për të lënë duhanin, për të filluar një dietë ose për të rritur ushtrimet e tyre. Dita Botërore e Zemrës është gjithashtu një ditë e mirë për të marrë një fizik për t’u siguruar që organi juaj më i rëndësishëm – zemra juaj – është në majë të formës.

World Heart Day---A Call to Take Care of Your Heart - YouTube

TË NGJASHME