HomeShëndeti

Shkenca thotë se sa më të forta të jenë këmbët, aq më i shëndetshëm është truri juaj

Vrapimi është një nga sportet më të njohura në të gjithë botën, thonë statistikat. Dhe shqetësimet për peshënjanë zakonisht arsyeja kryesore që njerëzit e praktikojnë atë. Sidoqoftë, ushtrimet e këmbëve kanë një efekt të madh edhe në shëndetin tonë të trurit.

Ne i konsiderojmë zbulimet shkencore jetike dhe madje praktike për jetën tonë të përditshme, kështu që këtu janë disa arsye të provuara për të filluar menjëherë ushtrimet.

Ngadalëson plakjen e trurit.

Një studim i tillë u krye në King’s College në Londër. Shkencëtarët gjurmuan shëndetin e më shumë se 150 palë motrave binjake të moshës midis 43 dhe 73 vjeç. Dhe rezultatet treguan se binjaku që kishte këmbë më të forta në fillim të studimit kishte më pak ndryshime të trurit lidhur me plakjen, e cila u mat pas 10 vjetësh.

Kjo u shpjegua me faktin se ushtrimet që synojnë posaçërisht këmbët lëshojnë kimikate në trup që mund të rrisin trurin e moshuar.

Rrit qelizat e shëndetshme.

Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që nuk janë në gjendje të përdorin në mënyrë aktive këmbët e tyre, si pacientët e shtrirë në shtrat apo edhe astronautët në udhëtime të zgjatura, kanë ndryshuar kiminë e trupit. Në të kundërt, kur ne përdorim këmbët, veçanërisht në ushtrime që mbajnë peshë, trurit i dërgohen sinjale që janë jetike për prodhimin e qelizave nervore të shëndetshme.

Përmirëson funksionalitetin e sistemit nervor qendror.

Ky studim zbuloi gjithashtu se kur trupi ka vështirësi në prodhimin e qelizave të reja nervore për shkak të aktivitetit të dobët të këmbës, ai mund të ndikojë në sistemin tonë nervor. Kjo sepse këto qeliza janë thelbësore për ne që të trajtojmë stresin dhe t’i përshtatemi sfidave në jetën tonë. Pra, ushtrimi i mjaftueshëm mund të ketë një efekt shumë pozitiv në të gjithë trupin tonë.

Është mirë për kujtesën dhe të mësuarit.

Një studim tjetër i bërë në Universitetin e British Columbia thotë se ushtrimet e rregullta mund të rrisin madhësinë e hipokampusit, zonën e trurit të përfshirë në kujtesën verbale dhe të mësuarit. Pra, aktivitete si vrapimi, çiklizmi dhe ecja e shpejtë rekomandohen shumë për njerëzit e të gjitha moshave.

Ndikon në metabolizëm.

Gjithashtu, duke zvogëluar ushtrimet tona, ne ulim sasinë e oksigjenit në trupat tanë. E cila, siç thonë studiuesit, ndryshon metabolizmin tonë dhe ndikon në gjenet që janë përgjegjëse për çlirimin e energjisë që trupi mund të përdorë më pas. Kjo është arsyeja pse përdorimi i këmbëve tona kur është e mundur është thelbësore për shëndetin tonë.


TË NGJASHME