HomeTeknologji

Shpérthimi masiv i Diellit gòdet Tokën, çfarë do të ndodhë?!

Një shpérthim masiv diellor ka goditur Tokën ditën e djeshme, sipas Space Weather Live.

Stuhia – e njohur ndryshe si një nxjerrje masive koronare ( CME ) – u vërenjt për herë të parë të shtunën (9 Tetor) dhe ndodh kur një shpérthim intensiv rrezatimi vjen nga lëshimi i energjisë magnetike i lidhur me njollat ??e diellit, sipas NASA-s.

Pra, çfarë do të thotë kjo për ne?

Këto lloj stuhish gjeomagnetike janë renditur nga G1-G5 (më e ulëta tek më e larta).

NOAA kishte paralajmëruar se stuhia mund të arrinte në kategorinë G2 (e cila është mesatarisht e fortë), gjë që e bëri.

Në këtë nivel, do të thotë që shpérthimi ende mund të shkaktojë probleme të tilla si luhatjet e rrjetit të energjisë elektrike. Luhatjet e tensionit mund të ndodhin edhe në sistemet e fuqisë me gjerësi të lartë, të cilat potencialisht mund të krijojnë probleme për miliarda njerëz pasi mund të ndikojnë në komunikimet. Ai gjithashtu mund të bëjë kërdinë tek anijet kozmike, duke prishur orientimin e tyre satelitor dhe shtim të mundshëm në satelitët e ulët të orbitës së Tokës, tha NOAA.

Asnjëra nga këto ende nuk është raportuar se ka ndodhur.

Në çfarë ore ndodhi kjo?

Stuhia fillimisht pritej të ndodhte nga 11 tetori rreth orës së vonë të pasdites dhe të vazhdonte deri më 12 tetor.

Sidoqoftë, ngjarja në fakt ndodhi më vonë se sa pritej në orët e para të mëngjesit rreth orës 3 të mëngjesit (UTC), sipas Space Weather Live.

Meqenëse stuhia diellore ndodhi më vonë se sa ishte planifikuar në orët e para të 12 tetorit, Dritat Veriore nuk ishin të dukshme, megjithëse mund të jenë sonte në pjesën më të madhe të botës.

Sa shpesh ndodh kjo?

Shpérthimet diellore mund të zgjasin nga minuta deri në orë të tëra, kjo ndezje e veçantë diellore me sa duket nuk do të jetë e fundit pasi jemi në fillimin e një periudhe të rritjes së aktivitetit diellor.

Cila ka qenë ngjarja më e madhe diellore?

Ngjarja Carrington në 1859 është stuhia më e madhe e regjistruar diellore që ka godítur Tokën e cila ka shkaktuar dëme të mëdha në komunikimet telegrafike dhe madje ka shkaktuar zjárr në shtyllat telegrafike duke gòditur edhe operatorët./ Burimi: Independent | Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME