HomePolitikë

Shqipëria kércënohet nga Irani: T’i godasim me raketa balistike dhe drone, strehojnë muxhahedinët

Faqja iraniane e lajmeve “Fars” e lidhur me Gardën Revolucionare, ka bërë thirrje për të shënjestruar një grup opozitar në Europë me raketa balistike dhe drone. Në një artikull me një sfond të gjatë historik mbi aktet e dhùnshme térroriste nga organizata Moxhahedin Khalq, e njohur si Mek në vitet 1980, zëdhënësi i IRGC-së këmbënguli se Irani të ketë të drejtën e vetëmbrojtjes dhe do të ishte e justifikuar nëse “ajo përdor fuqi të fortë kundër térroristëve. Aftësitë e dronëve të sùlmit dhe raketave balistike të Iranit mund të përdoren për të goditur qendrën e MeK në Shqipëri pa asnjë pengesë lígjore.

Artikulli shtonte se autoritetet në Teheran duhet t’i japin paralajmërimin e nevojshëm qeverisë shqiptare, e cila ka strehuar disa mijëra anëtarë të MeK, dhe ta ndjekin atë me veprime ushtárake.

“Nëse qeveritë pritëse refuzojnë të dëbojnë dhe ekstradojnë hipokritët (një term i përdorur nga Teherani për MeK), ato duhet të kércënohen me veprime reciproke…bazuar në doktrinën e Republikës Islamike për të lùftuar kércënimet e sigurisë në burimin e tyre”, thuhet në artikull. Ai vazhdon duke cituar parimin e “Përgjegjësisë për të mbrojtur kombin” dhe nenin 51 të Kartës së OKB-së, “i cili lejon veprimin ushtárak për të ruajtur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare”.

Muxhahedinët ishin një grup revolucionar i angazhuar në opozitë ndaj monarkisë në vitet 1970 dhe kryen sùlme të ármatosura. Ata mbështetën plotësisht vendimin e Ayatollah Ruhollah Khomeinit për të krijuar Republikën Islamike në fillim të vitit 1979 pasi Shah Mohammad Reza Pahlavi u largua nga vendi dhe Khomeini u kthye nga mërgimi. Megjithatë, tensionet u rritën midis grupit dhe regjimit klerik që po merrte formë, gjë që çoi në dhùnë reciproke.

Udhëheqja e MeK iku në Irak, shtet i cili kishte sùlmuar Iranin në shtator 1980, dhe mori mbrojtje nga diktatori irakian Sadam Husein, i cili i ndihmoi ata të formonin një milici dhe të lùftonin kundër Iranit. Republika Islamike e konsideron këtë si tradhti të lartë, përveç akteve të dhùnshme që grupi kreu brenda Iranit.

Në vitin 1988, Republika Islamike zbatoi një vendim të bekuar nga Khomeini për të vrárë rreth 3,000 anëtarë të grupit që vuanin dënimet e tyre me bùrg. Shumë thonë se kjo është e barabartë me krímet e lùftës dhe një krím kundër njerëzimit.

Një diplomat iranian që ngriti komplotin për të bòmbarduar një tubim të MeK në Paris u dënua dhe u dënua me 20 vjet bùrg me akùza për térrorizëm nga një gjykatë belge.

Anëtarët dhe simpatizantët e MeK migruan gradualisht në Europë dhe Amerikën e Veriut, ku formuan një organizatë të lidhur ngushtë, ndonjëherë të krahasuar me një sekt, e cila gjithnjë e më shumë e ndryshonte rrugën e saj nga një grup térrorist në një organizatë relativisht të pasur lobuese në Perëndim kundër regjimit klerikal. Megjithatë, disa mijëra anëtarë që kishin qëndruar prapa në një kamp në Irak u transferuan në qarqet europiane dhe në Shqipëri nga Shtetet e Bashkuara në vitin 2016.

Në të njëjtin vit grupi hapi një zyrë në Shqipëri dhe në përgjithësi quhet një organizatë me bazë në Shqipëri. Deri pak vite para lëvizjes, MeK ishte në listën e organizatës térroriste nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian, por pasi u shndërrua në një entitet lobues dhe politik, emërtimet u hoqën./ Burimi: Fars & Iranintl | Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME