HomeLifestyle

Si të forconi marrëdhëniet në faza të ndryshme të martesës?

Në fillim, kur bashkimi sapo po formohet, ne jemi të mbingarkuar me admirim dhe pritje. Ne vendosim shumë energji në marrëdhënie akoma të brishta. Por sa më shpejt që të ketë një ndjenjë stabiliteti dhe sigurie, ne ndalojmë së harxhuari energji për zhvillimin e këtyre lidhjeve. Si të mbani një interes të fortë për një partner dy, pesë, dhe madje dhjetë vjet pas takimit?

Ne harrojmë të pyesim veten se çfarë po mendon apo ndien partneri ynë, duke nënkuptuar që ne tashmë e dimë atë. Kjo çon në faktin se, pas një farë kohe, partneri pushon së ndjeri se janë interesantë për ne dhe madje mund të përpiqet të gjejë dikë tjetër. Por në fakt, pavarësisht se sa kohë jeni bashkë, gjithnjë mund të bëni diçka për të forcuar lidhjen tuaj. Këtu është ajo që duhet t’i kushtoni vëmendje në një fazë ose në një tjetër.

2 vjet: Koha për biseda të guximshme

Në këtë pikë, emocioni origjinal është zhdukur prej kohësh. Çështja e angazhimit për marrëdhënien tuaj del në pah. Kjo është koha e përsosur për të kuptuar nëse ëndrrat dhe planet që diskutuat në fillim janë ende të vlefshme, dhe për të folur në lidhje me temat thelbësore që nuk janë prekur ende.

Detyra: Zbulohuni përsëri

Kur një marrëdhënie sapo ka filluar, ne heqim disa nga mbrojtjet tona për t’u afruar me partnerin tonë. Por ndërsa përvoja e komunikimit me një partner na mëson të jemi më të përmbajtur, këto mbrojtje rikthehen gradualisht. Tërheqja jonë fillestare bazohet në atë që kemi të përbashkët, qoftë një sens humori apo një pasion për shëtitje. Atëherë zbulojmë se partneri është në diçka ndryshe nga ne dhe ky zbulim mund të na trondisë. Megjithatë, janë këto ndryshime që janë lëndë djegëse për tërheqjen seksuale. Nëse vazhdoni të shmangni konfliktin, ndalet së ndieri se ku mbaroni dhe ku fillon partneri juaj. Dhe kjo mund të zvogëlojë tërheqjen – ju duhet të ndjeni tjetërsinë e partnerit tuaj për të shijuar seksin.

I gjithë thelbi është se nuk ka sekrete midis jush. Vlen të inkurajoni partnerin tuaj të kalojë kohë me miqtë e tij. Në fazën e parë të marrëdhënies, çifti kërkon të fshihet në “folenë” e tyre. Por pas dy vitesh, ata duhet ta lënë njëri-tjetrin të shkojë në botën e jashtme, te miqtë. Është një dhuratë e vlefshme që tregon se respektoni interesat e partnerit tuaj. Blini bileta për një ndeshje ose koncert ku mund të shkojnë me miqtë. Lëreni shoqen tuaj të shpirtit të komunikojë me ta pa u ndier fajtor. Dhe në këtë mënyrë, ju sinjalizoni se nuk keni frikë nga kontaktet e tyre shoqërore, në të cilat nuk përfshiheni.

5 vjet: Koha për të zgjeruar repertorin tuaj të komunikimit

Ju keni forcuar zotimet tuaja ndaj njëri-tjetrit, keni zhvilluar interesa të ndërsjella, një rreth të përbashkët miqsh dhe, me shumë mundësi, keni krijuar marrëdhënie me të afërmit tuaj të rinj.

Detyra: Përdorni gjuhë të ndryshme të dashurisë

Në Pesë gjuhët e dashurisë, një këshilltar i familjes – Dr. Gary Chapman – përshkruan gjuhët e ndryshme që përdorim për të dhënë dhe marrë dashuri. Shumica prej nesh përdor zakonisht një ose dy prej këtyre gjuhëve, duke lënë pas dore instinktivisht të tjerët. Nëse filloni të përdorni të gjithë gjuhët, partneri juaj do të ndihet i çmuar edhe më shumë se kurrë më parë. Chapman beson se gjuha jonë e preferuar mund të ndryshojë me kalimin e kohës. Për shembull, ju mund të zbuloni se jeni më pak të shqetësuar për prekjen dhe, anasjelltas, më shumë për shqetësimin.

Nëse nuk alternojmë midis këtyre gjuhëve, rrezikojmë të mos biem në rezonancë me partnerin tonë. Provoni të ndryshoni gjuhën tuaj të dashurisë çdo ditë për një javë dhe shikoni se cila rezonon më shumë me partnerin tuaj për të parë se çfarë duan nga ju:

  1. Fjalët. Verbalizoni ndjenjat tuaja në mesazhe me tekst, shënime, komplimente.
  2. Prekjet. Përqafoni partnerin tuaj, merrni dorën e tij, ofroni masazhimin e këmbëve të tyre. Mos harroni se prekja nuk ka domosdoshmërisht një kuptim erotik; është gjithashtu një shprehje e butësisë.
  3. Paraqitja. Blini bileta për një koncert të grupit të tyre të preferuar, gatuaj një pjatë që ata e donin si fëmijë, etj. Gjithçka varet nga imagjinata juaj.
  4. Koha. Kushtoji një mbrëmje të tërë shoqes suaj të shpirtit. Lërini të ndiejnë se vëmendja juaj u përket atyre. Dhe mos u shpërqendroni nga thirrjet celulare ose TV.
  5. Ndihmoni. Është kujdes i shprehur në veprim. Mendoni se si mund ta bëni jetën e tyre më të lehtë ose të bëni diçka të bukur.
10 vjet: koha e pranimit

Deri tani, diçka e re ka ndodhur gjatë gjithë kohës në jetën tuaj familjare. Ju u vendosët bashkë, shkuat në një udhëtim të përbashkët, u martuat, u bëtë prindër. E gjithë kjo ndodhi për herë të parë. Jeta juaj tani është më e qëndrueshme dhe ka shumë të ngjarë që ka shumë më pak nga këto pika kthese para jush. Për shkak të kësaj, ndjenjat ndonjëherë zbehen. Por në fakt, kjo periudhë mund të forcojë më tej marrëdhënien tuaj ndërsa ju shijoni atë që keni ndërtuar së bashku, traditat që keni krijuar.

Detyra: Mbani traditat tuaja

Janë zakonet dhe rregullat, sado prozaike të jenë, ato që ju dallojnë nga çiftet e tjera të martuara. Sa unike si një gjurmë gishtash, ato krijojnë një ndjenjë të çmuar të vazhdimësisë në jetën tuaj së bashku. Pavarësisht nëse është një ritual vjetor (për shembull, dy njerëz që zbukurojnë një pemë të Krishtlindjes, duke i vendosur fëmijët e tyre në shtrat) ose një i përditshëm (vrapim në mëngjes), ju lejon të ndiheni të sigurt, të dashur, të dëshiruar dhe që i përkisni partnerit tuaj. Diskutimi i këtyre traditave – se si ato kanë origjinën dhe pse ju përmbaheni atyre – është një mënyrë e mirë për të mbështetur njëri-tjetrin, për të treguar sa të dashur jeni për njëri-tjetrin.

15 vjet: koha për të ëndërruar

Ndoshta në këtë kohë, karriera juaj tashmë është formuar. Fëmijët nuk janë aq të varur nga ju tani, dhe ju mund t’i kushtoni më shumë kohë njëri-tjetrit se më parë. Është shumë e dobishme të mbani mend kush ishit para se të vendosnit të ishit së bashku, për të vërejtur meritat e secilit.

Detyra: Rilindni shpresat dhe ëndrrat tuaja

Dëshirat tona mund të tregojnë shumë për ne, për kë jemi bërë dhe kush kemi dashur të jemi. Më shumë gjasa, jeta nuk doli ashtu siç e imagjinonim dikur. Por kjo nuk do të thotë aspak se tani është e nevojshme të kryqëzohen ëndrrat e vjetra. Të gjithë kemi zbulime që i heqim kalendarët grekë për një arsye ose një tjetër, mbase për shkak të rrethanave të pafavorshme ose mungesës së kohës. Duke ndihmuar një partner të ringjallë ëndrrat e tyre të harruara, ne njëkohësisht i japim një frymë të re marrëdhënies sonë.


TË NGJASHME