HomeLajmi i Fundit

Si të krijojmë një qeveri që merr parasysh brezat e ardhshëm?

Ky vit – 2020 – ka qenë një vit tronditës. Nisur nga kjo mund të themi se viti 2021 duhet të jetë viti i krijimit të stabilitetit dhe krijimit të planeve afatgjata.

Një komitet i planifikimit të pandemisë ishte shkarkuar gjashtë muaj para se koronavirusi të godiste Mbretërinë e Bashkuar – pavarësisht nga fakti se kërcënimi nga një pandemi ishte i njohur prej kohësh. Në mënyrë të ngjashme, një program paralajmërues i hershëm për të njoftuar qeverinë në Shtetet e Bashkuara për pandemitë u mbyll tre muaj para se COVID-19 të fillonte të infektonte njerëzit në Kinë.

Përgjigja ndaj pandemisë COVID-19 ka konsumuar vëmendjen politike dhe mediatike. Por ka kriza të tjera afatgjata në horizont që kanë pasur po aq pamjaftueshmëri në planifikimin afatgjatë. Shumë besojnë se politika demokratike është tepër miopike: horizontet e politikanëve janë të kufizuar në zgjedhjet e ardhshme. 

Ndërsa në zhvillim janë shkallëzimet e krizave të klimës dhe biodiversitetit, interesi është rritur për ato që mund të mësojmë nga shembujt e jetesës së qëndrueshme, veçanërisht nga komunitetet autoktone. Për shembull, filozofia Iroquois, përmban “parimin e gjeneratës së shtatë”: ndikimi i çdo vendimi duhet të konsiderohet në kontekstin e shtatë brezave të ardhshëm.

Legjislacioni i qëndrueshmërisë

Në Uells, kjo mençuri e lashtë është kthyer në legjislacion. Është i vetmi komb në botë në të cilin nevoja për të mbrojtur brezat e ardhshëm është ngulitur në ligj dhe e ka bërë zhvillimin e qëndrueshëm parimin organizues të qeverisë. Kjo do të thotë që nevojat e së tashmes duhet të plotësohen pa cenuar nevojat e brezave të ardhshëm.

K.B. ka përshkruar Aktin e Mirëqenies së Gjeneratave të Ardhshme (Uells) , i cili u prezantua në 2015, si udhëheqës botëror . “Akti, për të cilin kam botuar së fundmi hulumtim , kërkon që të gjitha 44 organet publike në Uells të punojnë drejt shtatë qëllimeve:

Kampionët e qëndrueshmërisë, të cilët dëshirojnë të shohin ndryshime, mund ta përdorin aktin si mbështetjen dhe lejen që u nevojitet për të sfiduar sistemin. Parimi i zhvillimit të qëndrueshëm kërkon që organet publike të punojnë në bashkëpunim dhe të dëgjojnë se çfarë thonë njerëzit. Kjo ka çuar në plane të rishikuara të mirëqenies lokale ku, për shembull, transporti i dobët publik shihet si nxitës i varfërisë.

Qeveria Uellsiane dhe organet publike mund të mbajnë llogari nëse dështojnë në përputhje me parimin e zhvillimit të qëndrueshëm. Postshtë krijuar një post – komisioneri i gjeneratave të ardhshme për Uellsin . Ky person – aktualisht Sophie Howe – ka fuqi ligjore dhe është i pavarur nga qeveria. Ajo ka fuqi “emri dhe turpi” për të sfiduar praktikën e paqëndrueshme.

Në 2019, ajo punoi me shoqërinë civile dhe përdori ndikimin e saj për të parandaluar ndërtimin e një autostrade të planifikuar. Qeveria Uellsiane vendosi ta refuzojë atë si për shkak të kostos dhe mjedisit.

Qasje të tjera

Disa vende të tjera gjithashtu kanë futur një perspektivë afatgjatë në hartimin e politikave. Për shembull, Hungaria prezantoi një komisioner për brezat e ardhshëm në 2008. Sidoqoftë, autoritetet e komisionerit u zvogëluan më vonë , ndoshta sepse komisioneri ndërhyri në mbi 200 raste në vit.

Qasja e Singaporit ka qenë zhvillimi i një agjencie qeveritare, Qendra për Çështjet Strategjike . Identifikon herët përparësitë e gjithë qeverisë, forcon koordinimin ndërmjet ministrive dhe agjencive për të adresuar këto përparësi dhe i shndërron ato në plane të politikave.

Emiratet e Bashkuara Arabe, ndërkohë, kanë krijuar një Ministri të Mundësive . Kjo është një ministri virtuale e cila zbaton të menduarit dhe eksperimentimin e modelit për të krijuar zgjidhje të reja për të trajtuar çështje kritike.

Dhe Finlanda ka ndjekur qasjen e shqyrtimit të zgjeruar parlamentar. Komiteti i tij për të Ardhmen , u krijua në vitet 1990. Qeveria dhe parlamenti finlandez njohin çështje komplekse në një fazë të hershme. Ata krijojnë politika të ndryshme alternative në bashkëpunim ndërsa janë ende në zhvillim e sipër. Ky është i njohur si vëzhgim i ardhshëm. Në vend të shqyrtimit parlamentar të vendimeve që janë marrë tashmë, parlamenti shqyrton planet qeveritare për të ardhmen.

Vendet e tjera kanë marrë qasje pjesëmarrëse. Forumi i Ardhshëm i Skocisë është një kanal për angazhimin publik me Parlamentin Skocez duke inkurajuar dialogun për çështje afatgjata. Mbretëria e Bashkuar , Irlanda dhe Franca kanë asambletë e qytetarëve të përdorura. Asambletë në Irlandë konsiderohet të kenë qenë të suksesshme në zhvillimin e një konsensusi të gjerë në ndryshimin e ligjit për abortin dhe martesat e gjinisë së njëjtë.

Një qasje tjetër ka parë përpjekje për të drejtuar drejtimin e ekonomisë larg nga përqendrimi në PBB për të konsideruar një gamë më të gjerë të objektivave të mirëqenies. Zelanda e Re ka miratuar një Buxhet të Mirëqenies me pesë fusha prioritare.

Zbatimi i ligjit për qëndrueshmërinë

Pra, a ka pasur ndonjë efekt të prekshëm e gjithë kjo? Akti i Mirëqenies Uellsiane të Gjeneratave të Ardhura ka çuar në ndryshime të sjelljes në politikë. Planifikimi , për shembull, është ndikuar fuqimisht nga çështjet e qëndrueshmërisë. Sipas ligjeve të reja të ndikuara nga akti, njerëzit mund të shmangin rregullat e shtrënguara të planifikimit për sa kohë që ata ndërtojnë një eko-shtëpi në fshat dhe jetojnë të qëndrueshëm jashtë tokës në të cilën ndodhet.

Por ka gjetur më pak favor në gjykata. Në vitin 2019, një gjykatës i gjykatës së lartë e përshkroi atë si “të paqartë, të përgjithshëm dhe aspirator”. Një projektligj për gjeneratat e ardhshme në Mbretërinë e Bashkuar aktualisht përpara parlamentit të MB, i cili është ndikuar fuqimisht nga modeli Uellsit, ka mekanizma më të fortë zbatimi.

Por mund të ketë përparësi në mekanizmat aktualë të dobët të zbatimit të ligjit në Uells. Izraeli kishte një Komision për Gjenerimin e Ardhmërisë me një “veto efektive” mbi legjislacionin, por ai u shpërbë në vitin 2016. Ashtu si në Hungari, fuqitë e tij të gjera mund të kenë qenë një faktor në shkatërrimin e tij. Situata në Uells mund të jetë kalimtare. Fuqitë më të forta mund të pasojnë kur akti vendoset më mirë.

Krizat aktuale ndërkombëtare kanë treguar nevojën për planifikim afatgjatë dhe nevojën për të ndryshuar sistemet politike për ta arritur më mirë këtë. Megjithëse ka qasje të ndryshme për planifikimin afatgjatë në të gjithë botën, modeli Uells është aktualisht më i plotë dhe i integruar. Kjo nuk do të thotë që nuk mund të mësojë dhe të ndikohet nga qasje të tjera: po kërkon në mënyrë aktive ta bëjë këtë.