HomeShëndeti

Si të kuptoni nëse është një infèksion i ri i COVID-19?

Për të ditur nëse janë apo jo infeksione të reja të COVID-19, duhet të merren parasysh disa faktorë. E para, që personi është shëruar nga COVID-19 dhe, pas kësaj, është kthyer të jetë i sëmurë me virusin. Nga ajo që po shihet, riinfektimet e reja janë para varianteve të ndryshme të koronavirusit (të mos ngatërrohen me llojet, pasi ato nuk janë të njëjta). 

Kjo do të thotë, një person që ka kaluar tashmë variantin alfa, për shembull, do të ishte e vështirë të paraqiste përsëri simptoma kur të vinte në kontakt me të njëjtin variant; por mund të sëmureni nëse kapni deltën. Edhe të ketë simptoma. Po shihet gjithashtu se njerëzit e infektuar, në përgjithësi, e kalojnë COVID-19 për herë të dytë asimptomatikisht ose me simptoma shumë të lehta.

Por të dish nëse ka riinfektim të COVID-19 nuk është e lehtë. Mbani mend se shumë njerëz u sëmurën në fillim të pandemisë; kur ende nuk ishin bërë teste diagnostikuese. Kjo është arsyeja pse është e vështirë të dihet saktësisht se sa riinfektime të vërteta ka. 

Sidoqoftë, me të dhënat që kemi në dorë, ne e dimë se ato janë më pak se 1% të rasteve. Prandaj, nëse nuk shfaqet një variant që shkakton më shumë riinfektime të COVID-19, për momentin mund të jemi të qetë.


TË NGJASHME