HomeShëndeti

Si të zgjidhni mishin në mënyrë korrekte

Të gjesh mishin e duhur mund ta bëjë vaktin tuaj perfekt. Por mund të jetë mjaft e vështirë të zgjedhësh mishin më të mirë.

Kemi mbledhur 7 rekomandime kryesore nga kuzhinierët profesionistë për t’ju ndihmuar të zgjidhni mishin më të shijshëm për vaktin tuaj të ardhshëm.

1. I thatë dhe i fortë

Shefat profesionistë sugjerojnë që mishi i ftohtë nuk duhet të jetë i butë. Yndyra është e fortë kur është e ftohtë, kështu që mishi i ruajtur siç duhet duhet të jetë i fortë.

Rregulli funksionon edhe me mishin e paketuar. Duhet të jetë i fortë dhe i thatë.

2. Ngjyra e kuqe

Shefat e kuzhinës na kujmtojnë se ngjyra e mishit duhet të shihet lehtë dhe duhet të shfaqet në të gjithë copën. Sa më e lehtë të jetë ngjyra e kuqe, aq më e butë është aroma e tij. Mishi i duhur nuk është kurrë kafe ose gri, madje edhe në skajet e tij.

Jini veçanërisht të kujdesshëm kur blini mish të paketuar. Kontrolloni çdo anë të paketës.

3. Çfarë ke ngrënë për drekë, mish lope?

Mundohuni të zbuloni se me çfarë ushqehej kafsha. Ju mund ta merrni këtë informacion në paketim ose mund ta pyesni kasapin. Profesionistët pajtohen që lopët që hanë bar të gjelbër sigurojnë shijen më të mirë të mishit me vendosje të shkëlqyeshme të yndyrës.

4. Për çfarë ju duhet?

Para se të blini mishin, vendoseni paraprakisht në menunë tuaj. Mishi më i lirë mund të ketë nevojë për përpunim më të gjatë. Sidoqoftë, është e dobishme kur duhet të përgatisni ushqim paraprakisht dhe ta grumbulloni atë në frigorifer. Në përgjithësi, sa më shumë përvojë në gatim, aq më të mëdha janë mundësitë tuaja me zgjedhjen e mishit.

Shefat e kuzhinës rekomandojnë të bëni supë të shijshme pule nga kockat. Dhe mos ngurroni të eksperimentoni me blerjen e një pule të plotë dhe prerjen e saj vetë. Kjo do t’ju japë copa të këndshme për pjata të ndryshme.

5. Ngjyra dhe vendosja e dhjamit

Këtu janë disa gjëra që duhet të dini rreth yndyrës. Këto këshilla nga kuzhinierët profesionistë do t’ju ndihmojnë të zgjidhni mishin më të mirë për gatim.

  • Shefat e quajnë yndyrën që është e ndërthurur, “mermer”. Ata thonë se mermerzimi siguron mish me një shije më të thellë. Sidoqoftë, shumë mermerosje do ta bëjë mishin të ashpër. Copa me mermer ekstreme janë të mira në pjatat e prera mirë si tartari ose carpaccio.
  • Yndyra nga kafshët e reja është e bardhë, dhe mosha e bën të verdhë. Profesionistët deklarojnë se mishi nga kafshët e moshuara ka një shije më të thellë. Megjithëse është më pak i butë.
  • Një shtresë yndyrore ndihmon në lëngshmërinë e mishit.
6. Çmimi është gjithashtu i rëndësishëm.

Mishi i lirë shpesh do të thotë që po paguani për ujë të kripur. Profesionistët rekomandojnë të zgjedhin një copë më të vogël mishi më të shtrenjtë, me cilësi të lartë. Ata thonë se pjesa e vlerësuar e mishit për një person duhet të jetë 120-200 gram për pjatë në varësi të mishit dhe llojit të vaktit që po bëni.

7. Bëhuni miqësor me kasapin tuaj.

Nëse jeni një mish-ngrënës dhe një mish-blerës gjeni një kasap dhe miqësohuni me të. Njohja e kasapit me emrin e tyre dhe përfshirja në biseda të vogla me ta do t’ju ofrojë këshilla të dobishme për blerjet tuaja.


TË NGJASHME