HomePsikologji

Si ti ndihmoni fëmijët tuaj të jetojnë jashtë shtetit

Sa prej jush duan të udhëtojnë? Udhëtimi na jep dije nga kulturat dhe përvojat unike në të gjithë globin dhe është bërë pjesa më e preferuar e shumë njerëzve. Ndonjëherë kur largohemi për pak kohë, fillojmë të pyesim veten se si do të ishte jeta nëse vërtet do të jetonim jashtë vendit. Për disa prej jush, kjo ëndërr së shpejti mund të bëhet realitet.

Ndoshta po zhvendoseni në një vend tjetër për të punuar ose për të qenë më afër familjes ose për sigurinë financiare. Cilado qoftë arsyeja, nëse po planifikoni një lëvizje jashtë vendit, me siguri keni shumë në mendje. Shtoni fëmijët në foto, dhe ka edhe më shumë për t’u marrë parasysh. Fëmijët janë të parët, si do ndikojë tek ata, a do të jenë ata në gjendje të lënë pas gjithçka për një jetë të re?

Çfarë do të ndodhë me miqtë e tyre? Po sikur të mos e kuptojnë gjuhën? A do të jetë në rregull gjendja e tyre e mbushur me bagëti gjatë fluturimit nëntë orë? Nuk është për t’u habitur që ata mund të kenë disa pyetje dhe shqetësime. Ndiqni këto këshilla për të ndihmuar fëmijën tuaj të përshtatet me jetën jashtë vendit për ta bërë këtë tranzicion sa më të thjeshtë që të jetë e mundur.

img

1. Kërkoni për shtëpinë tuaj të re
Lëvizja jashtë vendit kërkon një ton studim – për veten dhe për fëmijët tuaj. Shkoni në të përgatitur. Sigurisht, ekzistojnë bazat e hulumtimit të dokumenteve të udhëtimit dhe vizave, gjetjen e një vendi për të jetuar. Do të dëshironi gjithashtu të hulumtoni hapësirat më të mira për fëmijët tuaj. Njihni shkollat, hulumtoni zonat e sigurta të qytetit dhe ndoshta gjeni një shesh lojërash të këndshme ose një aktivitet argëtues pas shkollës, në të cilin mund të përfshihen fëmijët tuaj, veçanërisht në fillimet e zhvendosjes.

Hulumtimi është shumë i rëndësishëm. Do të dëshironit të njiheshit me dallimet kulturore në një vend të ri. Do të mahniteni nga gjërat e vogla që ndryshojnë nëpër botë. Për shembull, cilat dalje elektrike përdoren? Si duhet të lundroni në transportin publik? Sa më shumë që të përgatiteni për këto ndryshime të vogla (por me ndikim), aq më të rehatshme do të filloni të ndiheni në shtëpinë tuaj të re.

Një vend i ri tashmë do të vijë me një “ortek” ndryshimesh, por mund të përpiqeni të ruani një sens normaliteti me rutinën tuaj të përditshme. Fëmijët lulëzojnë nga rutina, kështu që sa më shpejtë të mund të vendosni në një orar të përditshëm, aq më mirë. Mundohuni të vazhdoni me traditat dhe aktivitetet e kaluara. Për shembull, nëse netët e së martës ishin ditët kur shkuat në klasën e muzikës, ndoshta gjeni një aktivitet të krahasueshëm në vendndodhjen tuaj të re.

Përfshirja e fëmijëve do t’i ndihmojë ata të bëjnë miq të rinj dhe të kuptojnë se shtëpia e tyre e re nuk është një vend i frikshëm dhe i pasigurt. Ju mund të merrni tradita të vjetra si klasa muzikore ose të krijoni tradita të reja. Për sa kohë që fëmijët tuaj shohin se jeta e tyre e vjetër nuk ka shkuar plotësisht, ata do të “përqafojnë mjedisin” e tyre të ri.

img

2. Kuptoni ndjenjat e tyre
Shumicën e kohës, fëmijët thjesht duan të ndjehen të parët dhe të kuptuar. Për këtë arsye, ju duhet të mbani komunikim të hapur dhe të ndershëm me ta. Një tranzicion i madh mund të vijë me ndjenja të mëdha për të gjithë familjen. Pra, bëhu real me fëmijën tënd. Është në rregull të pranoni se ky është një tranzicion edhe për ju dhe se do të ketë edhe ditë të lehta veç ditëve të vështira.

Mund edhe të jetë e dobishme të flisni me një profesionist të shëndetit mendor për tranzicionin. Fakti që fëmija juaj të flasë me një profesionist mund të jetë i dobishëm. Terapistët e aftë për fëmijë në NYC mund të lehtësojnë mendjen e fëmijëve dhe t’i ndihmojnë ata të gjejnë lumturi dhe mundësi në situatën e tyre të re. Me specialitetin e tyre për të ndihmuar të rinjtë, ata do të njohin mjetet e duhura për të ndihmuar fëmijën tuaj të lulëzojë në rrethin e tyre të ri.

Child psychologist explains why you should let your children get bored! |  TheHealthSite.com

3. Kujdesuni për veten tuaj
Ndërsa jeni duke punuar për të garantuar lumturinë e familjes tuaj gjatë këtij tranzicioni, është mirë të pranoni se duhet të kujdeseni gjithashtu edhe për veten tuaj. Juve ju duhet një garanci se gjithçka do të shkojë mirë në lidhje me punën tuaj të re dhe shtëpinë tuaj. Sigurohuni që jeni duke punuar me njerëz dhe organizata të cilave ju mund t’i besoni.

How to Deal with Homesickness After Moving | Moving.com

TË NGJASHME