HomeLifestyle

“Siberia magjike”, 20 kuriozitete që nuk i keni ditur rreth saj

Shtrirjet e mëdha të Siberisë me dëborë kanë rënë në imagjinatën njerëzore për shumë vite me radhë. Lumenj të panjohur, të fuqishëm, pyje të trasha, male të lashta që ngjiten mbi peizazhin – të gjitha këto monumente të mrekullueshme të bukura mund të gjenden në Siberi. Të mendosh që njerëzit kanë jetuar atje pasi Zoti e di se kur, dhe ka akoma vende ku askush nuk ka shkelur njeri.

Tani është koha për të mësuar disa fakte kurioze për Siberinë magjike!

 Top 20 Curious Facts About Siberia | Brain Berries
 1. Territori i Siberisë është aq i gjerë, sa mund të vendoset ndonjë nga vendet e Evropës shumë herë.
 2. Siberia zë 77% të sipërfaqes së tokës së Rusisë.
 3. Pyjet e Siberisë dhe pyjet e shiut të Amerikës së Jugut janë dy furnizuesit më të mëdhenj të oksigjenit në botë.
 4. Siberia shtrihet tërësisht në Azi që nga kufiri midis Evropës.
 Top 20 Curious Facts About Siberia #2 | Brain Berries
 1. Vetëm rreth 25% e popullsisë së Rusisë jeton në Siberi.
 2. Dendësia e popullsisë është tepër e ulët për shkak të klimës – 2,7 njerëz për kilometër katror.
 3. Në mënyrë tipike, Siberia është e ndarë në Perëndimore dhe Lindore, por ekziston një klasifikim tjetër që e ndan atë në tre drejtime: të Mesme, Jugore dhe Veri-Lindore.
 4. Sipas shkencëtarëve, 300 vjet më parë, vetëm rreth 200,000 njerëz jetuan në të gjithë Siberinë. Tani ka rreth 40 milion prej tyre.
 Top 20 Curious Facts About Siberia #3 | Brain Berries
 1. Deri në fillim të shekullit të 20-të, ekzistonte një taksë e veçantë për popullsinë autoktone të Siberisë.
 2. Nga shekulli i 16-të deri në mesin e shekullit të 20-të, Siberi ka shërbyer në mënyrë të pafajshme si një vend mërgimi.
 3. Qyteti Bibersk i Siberisë është i famshëm për marrjen e dëborës më të madhe në botë. Një herë, diametri i thekave individuale arriti mbi 30 centimetra, që është si 12 inç.
 4. Meteori i famshëm Tunguska në Siberi ishte një nga ngjarjet më misterioze në historinë e fundit. Nuk ka krater, dhe nuk u gjet asnjë pjesë e vetme e shkëmbit hapësinor. Jo zyrtarisht, të paktën.
 Top 20 Curious Facts About Siberia #4 | Brain Berries
 1. Duke folur për gjëra të çuditshme, le të përmendim kafshët vampire që jetojnë në Siberi. Fluturat që pinë gjak.
 2. Këneta më e madhe në botë ndodhet në Siberi. Quhet Vasyugan dhe merr rreth 53,000 kilometra katrorë.
 3. Presioni më i lartë atmosferik i regjistruar ndonjëherë është regjistruar në vitin 1968, në fshatin Agapa, Siberia.
 4. Falë permafrostit që arrin thellë brenda tokës, diamantet e minierave bëhen shumë më të lehta, pasi ngrica nuk lejon që muret e guroreve të shemben.
 Top 20 Curious Facts About Siberia #5 | Brain Berries
 1. Pothuajse nuk ka kedra në Siberi. Pishat e kedrit rriten atje, dhe kedrat e vërtetë mund të gjenden vetëm në Himalajet dhe në Mesdhe.
 2. Një nga racat më të famshme të qenve ka origjinën në Siberi, dhe ju tashmë e dini se cila është ajo – lëvorja e Siberisë.
 3. Baikal, rezervuari më i madh i ujërave të ëmbla në planetin tonë, ndodhet gjithashtu në Siberi.
 4. Fosilet më të vjetra të zbuluara në këtë rajon janë të vjetra gati 350 milion vjet.
 Top 20 Curious Facts About Siberia #6 | Brain Berries

TË NGJASHME