HomeLajmi i Fundit

Sinovac: Rezultatet e Brazilit tregojnë vaksinën kineze 50.4% efektive

Një vaksinë e koronavirusit e zhvilluar nga Sinovac e Kinës ka rezultuar të jetë 50.4% efektive në provat klinike braziliane, sipas rezultateve të fundit të lëshuara nga studiuesit.

Ajo tregon se vaksina është dukshëm më pak efektive sesa sugjeronin të dhënat e mëparshme – dhe me shumë vështirësi kaloi pragun 50%, i cili është i nevojshëm për miratimin e rregullatorit.

Vaksina kineze është një nga dy vaksinat, që qeveria braziliane ka testuar. Brazili ka qenë një nga vendet më të prekur nga Covid-19.

Sinovac, një kompani biofarmaceutike me bazë në Pekin, qëndron pas CoronaVac, një vaksinë e inaktivuar. Funksionon duke përdorur grimca virale të vrara për të ekspozuar sistemin imunitar të trupit ndaj virusit pa rrezikuar një përgjigje serioze të sëmundjes.

Disa vende, përfshirë Indonezinë, Turqinë dhe Singaporin, kanë vendosur porosi për vaksinën.

Javën e kaluar studiuesit në Institutin Butantan, i cili ka qenë duke kryer provat në Brazil, njoftoi se vaksina kishte një efikasitet prej 78% kundër rasteve “të lehta në të rënda” të Covid-19.

Por të martën ata zbuluan se llogaritjet për këtë shifër nuk përfshinin të dhëna nga një grup i “infeksioneve shumë të lehta” midis atyre që morën vaksinën që nuk kërkonin ndihmë klinike.

Me përfshirjen e këtyre të dhënave, shkalla e efikasitetit tani është 50.4%, thanë studiuesit.

Por Butantan theksoi se vaksina është 78% efektive në parandalimin e rasteve të lehta që kishin nevojë për trajtim dhe 100% efektive në largimin e rasteve të moderuara nga ato serioze.

Provat e Sinovac kanë dhënë rezultate të ndryshme në vende të ndryshme.

Muajin e kaluar studiuesit turq thanë se vaksina Sinovac ishte 91.25% efektive, ndërsa Indonezia, e cila zhvilloi programin e saj të vaksinimit masiv të mërkurën , tha se ishte 65.3% efektive. Të dy ishin rezultate të ndërmjetme nga provat e fazës së vonë.