HomeShëndeti

Stop dietave popullore, dobësojnë funksionin e trurit

Dieta e bazuar në përqindje të lartë të sheqerit mund të dëmtojë në mënyrë të hollësishme funksionin e trurit dhe të çojë në mbingrënie.

Një eksperiment zbuloi se kjo lloj diete ndërhyn në aftësinë e njerëzve për të rregulluar oreksin dhe çrregullon rajonin e trurit të quajtur hipokampus, një qendër kryesore e kujtesës.

Pas një jave ngrënieje të stilit perëndimor, ëmbëlsirat dhe çokollatat bëhen edhe më të dëshirueshme.

Dietat e stilit perëndimor kontribuojnë në mbipesha dhe diabeti dhe janë në rrezik të zhvillimit të çmendurisë.

Rachel Butterham, një profesoreshë në Departamentin e Endokrinologjisë, Trashje dhe Diabeti në Kolegjin universitar në Londër, e cila nuk u përfshi në këtë studim, tregon se ajo ishte ndër të parat që hetoi nëse dietat perëndimore dëmtojnë kujtesën dhe kontrollin e oreksit.

“Ky studim siguroi të dhëna shtesë se sa dëme një dietë shtatë-ditore e dietave të mbushura me sheqer dhe kontrolli i shkaktimit të oreksit”, thotë Butterham.

Organizata Botërore e Shëndetit këshillon që të kufizoni marrjen e sheqernave të shtuara në pesë për qind të marrjes sonë ditore të kalorive, që është 25 gramë.

Zakonet e këqija nuk janë të lehta për t’u zhdukur, dhe hapi i parë është gjithmonë më i vështiri. Megjithatë, truri do të jetë mirënjohës për ndryshim në dietë.


TË NGJASHME