HomeLifestyle

Studim: Një në katër të rinj e vuajnë këtë gjë

Monitoroni ndjekësit, pëlqimet, analizoni bisedat, ndërveprimet, studioni në detaje rrjetet sociale, përditësoni dhe madje kontrolloni vendndodhjen me GPS. Dhuna gjinore nuk është i huaj për vajzat adoleshente. 

Keqpërdorimi shkakton që një në katër vajza të moshës 16 deri në 17 vjeç pëson dhunë psikologjike ose kontroll, një sjellje gjithnjë e më e normalizuar, sipas alarmit Save the Children.

OJQ -ja paralajmëron se çiftet adoleshente gjithnjë e më shumë marrin sjellje më normale, siç janë kontrolli i partnerit, dhuna emocionale, fizike dhe sèksúale. Problemi është se shumë vajza të reja nuk janë të vetëdijshme se vuajnë nga kjo,” zbulon studimi, dhe “të tjerët e justifikojnë atë për shkak të intensitetit të marrëdhënieve të para të dashurisë”. 24.9% e vajzave janë víktima të këtij lloji dhúne dhe kjo mbikëqyrje bëhet 24 orë në ditë.

Për të rinjtë e kanë të vështirë të identifikohen si víktima dhe mendojnë se keqtrajtimi prek vetëm gratë e rritura, ndërsa ata nuk e shohin veten si abúzúes dhe u mungojnë referencat mashkullore. “Rrjetet sociale favorizojnë që kontrolli i partnerit tuaj të bëhet 24 orë në ditë,” paralajmëron Alba Macías, e cila ishte viktimë e dhúnës sèksíste kur ishte vetëm 15 vjeç dhe e cila tani në moshën 28 punon si edukatore sociale.

Në ditët e saj ishte shumë e vështirë për të që ta identifikonte veten si víktimë. “Termin dhunë gjinore e dëgjova në media, por më dukej se ajo prekte vetëm gratë e moshuara dhe gjithmonë në formën e vrásjes,” pranoi ajo. Partneri i saj justifikoi qëndrimet e dhúnshme dhe të kontrollit “nga dashuria, për të më mbrojtur mua”, ndërsa ai ishte vazhdimisht përgjegjës për të treguar të gjitha gjërat që ajo bënte gabim. 

“Save the Children” ka analizuar në këtë raport politikat, studimet dhe të dhënat ekzistuese në Spanjë mbi dhunën gjinore tek adoleshentët dhe konstaton se “Denializmi” po përhapet gjithnjë e më shumë tek adoleshentët, se ata e konsiderojnë dhunën sèksíste një çështje ideologjike – kjo reflektohet në “Rinia dhe Barometri Gjinor” i Fondacionit FAD, i cili tregon se 1 në 5 djem midis 15 dhe 29 vjeç konsideron se dhúna gjinore nuk ekziston.

OJQ -ja e konsideron “jetike parandalimin e dhúnës gjinore në moshë të hershme për të shmangur situatat e dhúnës si gjatë adoleshencës ashtu edhe në moshën e rritur” dhe thekson se “puna me adoleshentët është thelbësore për ta për të ndaluar normalizimin e roleve dhe marrëdhënieve sèksiste”. 

Në këtë kuptim, Save the Children thekson rëndësinë e një edukimi afektiv-sèksúal që në moshë të re, përdorimin e sigurt dhe të përgjegjshëm të mjediseve dixhitale, zhvillimin e burimeve të kujdesit gjithëpërfshirës me fokus fëmijërinë dhe adoleshencën dhe gjininë dhe zbulimin dhe protokollet e veprimit në shkolla me perspektivë gjinore.


TË NGJASHME